Буковинці підтримали асоціацію України з Європейським Союзом

Буковинці підтримали асоціацію України з Європейським Союзом

04.11.13 10:13 0 942
3 листопада, понад 10 тисяч буковинців зібралися на Центральній площі Чернівців на честь 95-річчя Буковинського віча. Це масштабне зібрання було приурочене також до Вільнюського саміту, на якому планується підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

У Віче взяли участь голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв, голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру, секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин та ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Степан Мельничук. Таким чином вони підтримали прагенення усіх українців до інтеграції із сім’єю вільних європейських народів.

Довідково:

Буковинське віче – народні збори, організовані 3 листопада 1918 року в Чернівцях Українським крайовим комітетом (Омелян Попович, Осип Бурачинський та інші).

На зборах були присутні більше десяти тисяч чоловік з усіх повітів Буковини. Збори відбувались на центральній площі міста перед магістратом. Віче проголосило возз’єднання Буковини Північної (загалом Кіцманський, Заставнівський, Вижницький, Вашковецький повіти, українська частина Чернівецького і Серетського повітів та переважно українські громади Сторожинецького, Радовецького та Комполунзького повітів) з Західно-Українською Народною Республікою та злуку з «Великою Україною». Віче також висловило протест проти спроб Румунської національної ради, створеної 27 жовтня 1918 року у Чернівцях, оголосити всю Буковину «румунською землею».

Буковинське народне віче 3 листопада 1918 року стало знаковою подією для кожного буковинця. Про неї не забували і в різній формі відмічали всі наступні роки. З настанням Незалежності України ця подія відмічається особливо широко. З нагоди річниці Буковинського віча 3-го листопада кожного року у Чернівцях відбуваються урочистості за участі представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських, релігійних організацій, політичних партій, діячів науки і культури.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Хмельницька область: ...

КОМЕНТАРІ