Йосиф Ситник: «Тривале падіння обсягів національної економіки – наслідок совдепівського мислення та лобізму нинішніх урядовців»

Йосиф Ситник: «Тривале падіння обсягів національної економіки – наслідок совдепівського мислення та лобізму нинішніх урядовців»

04.11.13 11:39 0 1124
«Національна економіка продовжує падіння четвертий квартал поспіль. Це пряме свідчення провальної політики чинного Кабміну на чолі з Януковичем-Азаровим, оскільки три послідовні періоди падіння ВВП є офіційним початком рецесії. Попри це, нинішня влада, керуючись совдепівськими принципами і видаючи бажане за дійсне, надалі розбудовує неефективну лобістську монополістично-олігархічну модель економіки. Вихід із цієї ситуації полягає у радикальній зміні чинної недосконалої економічної моделі розвитку України». На цьому наголосив міністр економіки в Уряді національної альтернативи ВО «Свобода» Йосиф Ситник.

Оцінюючи поточний стан вітчизняної економіки, Йосиф Ситник зазначив:

«Національний ВВП України продовжує падіння вже четвертий квартал поспіль. Розпочалось це падіння в Україні якраз посередині терміну панування режиму Януковича, тобто у третьому кварталі 2012 року, коли українська економіка скоротилася на 1,3%. Вже у четвертому кварталі минулого року падіння пришвидшилося до 2,5%, у першому кварталі 2013 року воно становило 1,1%, в другому – 1,3%, а в липні-вересні 2013 року реальний валовий внутрішній продукт в Україні знизився на 1,5% порівняно з аналогічним періодом 2012 року. Це пряме свідчення провальної політики «стабілізацій» та «активізацій» економіки з боку чинного Кабінету Міністрів України на чолі із Януковичем-Азаровим. Адже три послідовні періоди падіння економіки є офіційним початком періоду рецесії. Відбувся обвал практично в усіх галузях, що формують український ВВП, за винятком агропромислового комплексу. Проте урядові псевдореформатори і надалі намагаються свою неефективну й лобістську монополістично-олігархічну модель економіки якось виправдовувати, пояснюючи свої світоглядні провали й падіння економіки «несприятливою зовнішньоекономічною кон'юнктурою для українського експорту», «складними переговорами з Росією про ціну газу», «складною економічною ситуацією», «не завжди відповідальною роботою чиновників» тощо. Виходить так, начебто не чинна влада цю ситуацію створила, або ж ці чиновники – це не їхні «проффесіонали»?

З иншого боку, чинний уряд в економічній площині і надалі керується принципами совдепівської ментальности. Це яскраво проявляється у постійному прагненні штучно завищувати будь-які показники та видавати бажане за дійсне. Зокрема, завищувані очікування урядовців щодо зростання номінального й реального ВВП є постійними і повторюються з року в рік. Так, 2012-го при прогнозі зростання реального ВВП на 3,9% фактичне зростання склало лише 0,2%, на 2013 рік КМУ заклав у б’юджет ріст ВВП на 3,4%, а фактично маємо зменшення на 1,5%, і ця тенденція збережеться до кінця 2013 року та зачепить як мінімум два квартали 2014 року. Проте на 2014 рік уряд знову прогнозує збільшення ВВП на рівні 3%.

Одним із наслідків фіктивности макроекономічних та б’юджетних розрахунків є щорічний протягом останніх 3 років колапс у виконанні державних і місцевих фінансів, якій цього року набув особливої гостроти. План б’юджетних надходжень бюджетів всіх рівнів хронічно не виконується, відсутні кошти на єдиному скарбничому рахунку. Державна скарбнича служба блокує та відтерміновує місяцями обслуговування платіжних доручень розпорядників коштів, а Кабмін у ручному режимі «регулює черговість видатків». Так, дефіцит Державного б’юджету України за січень-вересень 2013 р. складає вже понад 35,2 млрд. грн., що в 1,4 рази більше, ніж за аналогічний період 2012 року. Загальна сума державного та гарантованого державою боргу станом на 30.09.2013 р. складає 552,0 млрд. грн. або 69,06 млрд. дол. США, що на 7,1 % більше від початку 2013 року.

Вихід із цього зачарованого кола полягає найперше у зміні економічного мислення, радикальній зміні чинної недосконалої економічної моделі розвитку України, сміливому проведенні ключових економічних та структурних реформ. У цьому напрямі акцент варто зробити не на оперативних заходах і короткотермінових інструментах, які згладжують урядові хиби і вирішують все нові гарячі фінансові проблеми, що постійно виникають, а на стратегію корінних інституційних та інтелектуалізаційно-інноваційних перетворень у національній економіці».

Прес-служба Уряду національної альтернативи ВО «Свобода»

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ