У Львівській області йосиф Ситник взяв участь в урочистостях до 120-ї річниці перепоховання Маркіяна Шашкевича

У Львівській області йосиф Ситник взяв участь в урочистостях до 120-ї річниці перепоховання Маркіяна Шашкевича

05.11.13 08:23 0 1049
3 листопада 2013 року в селі Новосілки Буського району Львівської области відбулися урочисті заходи з нагоди 120-ї річниці перепоховання о. Маркіяна Шашкевича та 202-ї річниці від його дня народження. В урочистостях взяв участь депутат Львівської обласної ради свободівець Йосиф Ситник.

Заходи розпочалися панахидою на кладовищі в селі Новосілки на місці першого поховання Будителя українського народу Маркіяна Шашкевича. Після покладання квітів від керівництва области, району, а також громадськости урочиста громада перейшла до музею-садиби Маркіяна Шашкевича. Екскурсію музеєм провів ініціятор і натхненник його створення Роман Лубківський. Після огляду експозиції почесні гості урочистостей посадили на території музею-садиби саджанець дуба, привезений із Канева.

Під час урочистостей у Народному домі села відбулася презентація повного зібрання творів Маркіяна Шашкевича під редакцією Михайла Шалати.

Звертаючись до присутніх, Йосиф Ситник передав усім вітання від голови Львівської обласної ради Петра Колодія і зазначив: "Маркіян Шашкевич був людиною геніяльною і значно випереджав свій час. Він йшов попереду инших. Він старався піднести світогляд свого народу, хотів, щоб українці розмовляли українською мовою і гордилися тим. Він сіяв зерна правди і сподівався, що вони зійдуть, – зазначив Йосиф Ситник. – "Замало знати, треба і переживати", – говорив Маркіян Шашкевич. маємо ситуацію, подібну до тієї, в якій жив отець Маркіян Шашкевич. Нинішня влада теж намагається знищити все українське або зробити його непопулярним. Нам як і двісті років тому Шашкевичу, треба боротися за українську мову і все українське".

Також Йосиф Ситник пообіцяв мешканцям Новосілок, що особисто буде відстоювати надання з обласного б'юджету 2014 року коштів на ремонт дороги в Новосілках. "У часи Маркіяна Шашкевича, коли не було української держави, все, що стосувалося української справи, треба було робити громадою за свої гроші. ми маємо свою державу, маємо обласний і районний б'юджети, і ми мусимо віднайти кошти на цю дорогу, аби тисячі українців могли відвідати цю святу землю – землю Маркіяна Шашкевича", – зазначив депутат.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Школи Тернопільщини ...

КОМЕНТАРІ