У Львівській області Ірина Сех взяла участь у вшануванні пам'яти повстанців, полеглих у селі Яснище

У Львівській області Ірина Сех взяла участь у вшануванні пам'яти повстанців, полеглих у селі Яснище

05.11.13 10:51 0 1499
3 листопада 2013 року голова Львівської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода", народний депутат України Ірина Сех взяла участь у вшануванні пам'яти полеглих борців за волю України. Захід відбувся в селі Яснище Бродівського району біля пам'ятного знака на місці криївки, в якій восени 1950 року в нерівному бою з енкаведистами загинуло четверо вояків УПА – Михайло Ключинський, Василь Кутняк, Іван Саган та провідник ОУН на псевдо "Мор".

Вшанування розпочалися панахидою за полеглими, яку відслужив священик місцевої парафії отець Василь Гершон. Після поминальних богослужінь відбулося народне віче. Виступаючи на вічі, народний депутат Ірина Сех наголосила на важливости збереження світлої пам'яти про тих, хто у воєнні та післявоєнні роки боротьби за незалежність України не шкодуючи свого здоров'я й навіть життя, брав зброю в руки та йшов виборювати волю для свого народу. "Ми називаємо їх героями, бо вони дійсно вчинили геройський вчинок. Молоді хлопці і дівчата, які вийшли із народу, вступали у нерівний бій із добре озброєними фашистськими та большевицькими зайдами. Тут, на теренах Західної України, повстанці рятували людей від масового вивезення. Їхня боротьба не була даремною.

ми тут, щоб вшанувати світлу пам'ять тих, хто боровся за незалежність нашої держави. Ми тут, щоб згадати їхні імена, їхній подвиг. Наша пам'ять про них – це наша дія, наш чин, наш поступ до увічнення борців за волю України. Не забуваймо, що ми нащадки героїв, ми – сильна, могутня нація. І я вірю, що Україна обов'язково буде українською не лише за формою, але й за змістом", – заявила Ірина Сех.

У заходах також взяли участь голова Бродівської районної ради свободівка Ольга Шайдулліна, ветерани крайового братства вояків УПА, хор "Повстанець", громади навколишніх сіл. Ведучий заходу – директор Орихівчицької неповної середньої школи Руслан Різник.

Заходи із вшанування полеглих повстанців у селі Яснище було організовано за підтримки Бродівської районної ради та Бродівської районної організації ВО "Свобода".

Довідка: 28 жовтня 1950 року, о 5-й годині ранку, оперативно-військова група Підкамінського РО МГБ в селі Яснище взяла в облогу криївку вояків УПА на господарстві місцевого жителя Левка Миколи Тимковича. У схроні переховувалося четверо повстанців: кущовий провідник ОУН на псевдо "Мор" (ім'я та прізвище не встановлено); Ключинський Михайло Казимирович – на псевдо "Дунайчик", 1926 р.н., родом із села Вербівчик; Кутняк Василь Михайлович – на псевдо "Кучерявий", 1912 р.н., родом із села Стиборівка та Саган Іван Васильович – на псевдо "Страшний", 1921 р.н., родом теж із Стиборівки Бродівського району.

Під час бою всі повстанці загинули.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ