У Львівській області у Раві-Руській свободівці відзначили Листопадовий чин смолоскипним маршем

У Львівській області у Раві-Руській свободівці відзначили Листопадовий чин смолоскипним маршем

05.11.13 08:05 0 1075
1 листопада 2013 року в місті Рава-Руська за ініціятиви місцевої міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" відбувся смолоскипний марш з нагоди відзначення 95-ї річниці Листопадового чину. Віддати належне подвигу Січових Стрільців вийшло більше сотні місцевих мешканців. У марші також взяли участь депутат Львівської обласної ради, очільник Жовківської районної організації ВО "Свобода" Володимир Тістик, заступник голови Жовківської райради свободівець Богдан Юрдига, керівник Рава-Руської міської організації ВО "Свобода" Микола Зінько, а також депутати Жовківської районної та Рава-Руської, Жовківської і Дублянської міських рад.

Смолоскипний марш відбувся під гаслами: "Слава Україні! – Героям слава!", "Слава нації! – Смерть ворогам!", "Україна – понад усе!" та "Героям Листопадового чину тричі – Слава! Слава! Слава!". Піднесено-патріотичного настрою додавав супровід членів Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" у формі Січових Стрільців.

На цвинтарі біля пам'ятника Українським Січовим Стрільцям отець Роман Улицький (УГКЦ) та отець Юрій Магулюс (УПЦ КП) відслужили молебень за упокій душ загиблих воїнів – творців Листопадового чину.

Після молитви відбулося урочисте віче, присвячене відзначенню 95-ї річниці Листопадового чину та проголошення Української державности.

Перед присутніми виступив керівник Рава-Руської міської організації ВО "Свобода" Микола Зінько. " минає 95 років з часу, коли 1460 Січових Стрільців на чолі з сотником Дмитром Вітовським взяли владу на українській землі, зі зброєю і без жертв. Час, коли Австро-Угорщина розпадалася, а українські землі насильно віддавали Польщі, потребував рішучих дій. Але ліберально налаштовані представники Української національної ради все ще обдумували план дій, даремно сподіваючись на милість австрійського цісаря. У цей час поляки готувалася захопити владу у Львові. На щастя, замість нерішучих політиків до організації перевороту взявся справжній український воїн. Приклад Дмитра Вітовського та Січових Стрільців повинен надихати нас і зараз. Ми живемо у час, коли Україна має шанс повернутися до Европи. Чому повернутися? А тому, що ми завжди були европейцями, до тих пір, поки наш північний сусід не загарбав наші землі. Перше відірвання України від Европи відбулося 1654 року, і російські історики цинічно назвали це "возз'єднанням". Друге ж сталося 1939 року, коли Західна Україна була окупована імперією зла – Совєцьким Союзом.

Нині українці мають унікальний шанс, і ми не маємо права знехтувати ним. Вчімося рішучости у наших славних попередників. І пам'ятаймо, що саме нам належить здійснити мрію дідів і подбати про майбутнє онуків, утверджуючи вільну і сильну Українську державу", – наголосив свободівець.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: Чернівці: Відключення ...

КОМЕНТАРІ