Робота Моніторингового центру: з поглядом у майбутнє

Робота Моніторингового центру: з поглядом у майбутнє

05.11.13 20:46 0 922
Для аналітичного та інформаційного супроводження процесів детінізації за допомогою найновіших розробок у сфері ІТ у Міністерстві доходів і зборів України створили Моніторинговий центр.
Саме з допомогою цього потужного інструменту у Міндоходів матимуть змогу автоматично опрацьовувати усі дані податкових звітів та декларацій, документів, пов’язаних із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності, інших джерел, які дають змогу вчасно та з високою ймовірністю виявити прояви неофіційної економічної діяльності, прослідкувати рух товару від кордону до кінцевого споживача, рух фіктивного податкового кредиту – від «виробника» до «замовника».
Як повідомляють у прес-службі Міністерства, система з виявлення ризиків повністю автоматизована і виключає людський фактор, а отже і будь-які корупційні прояви. За результатами моніторингової системи до «ризикових» потрапляє зазвичай менше 1% зареєстрованих підприємств. Це означає, що лише одне із сотні підприємств потребує додаткового аналітичного опрацювання фахівцями центру. Після цього підприємство має добровільно довести «чистоту» своїх операцій.
Моніторинговий центр – це аналітична, сервісна, інтерактивна зони, зони моніторингу, «24/7» та «callback», тобто його зоновано за функціональною складовою.
Ще однією важливою функцією центру є внутрішній контроль за якістю обслуговування платників в сервісних центрах та на митних постах. Такий цілодобовий контроль дає змогу оперативно реагувати на позаштатні ситуації. Скажімо, якщо кількість відвідувачів збільшується, оперативно залучається додатковий персонал для ліквідації черг або подовжуються прийомні години. На митних пунктах пропуску регулюється пропускна здатність.
На сучасному етапі фахівці центру працюють над втіленням у життя ще однієї новації Міністерства – побудова автоматизованої митниці майбутнього. Планується, що на митниці майбутнього рішення про пропуск транспортного засобу прийматиметься повністю автоматизовано, без людського фактору. Так, якщо система не зчитає номерний знак транспортного засобу та не внесе його до бази даних, шлагбаум для переходу до наступного етапу – сканування, зважування, радіологічного контролю – не відкриється. У Міністерстві прогнозують, що митниця майбутнього запрацює вже у 2015 році.

Інформаційно-комунікаційний відділ
Головного управління Міндоходів у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ