Юрій Сиротюк: «Діяльність «Укроборонпрому» – це реалізація класичної рейдерської схеми виведення з-під королю держави 134-х підприємств ОПК»

Юрій Сиротюк: «Діяльність «Укроборонпрому» – це реалізація класичної рейдерської схеми виведення з-під королю держави 134-х підприємств ОПК»

05.11.13 20:49 0 911
«Якщо ситуацію в Генштабі Збройних Сил України можна назвати сталінським погромом, то ситуація з «Укроборонпромом» – це класичне пограбування по-донецьки», – заявив заступник Голови Всеукраїнського обєднання «Свобода» Юрій Сиротюк 5 листопада 2013 року під час виступу з трибуни Верховної Ради України.

Свободівець, зокрема, зазначив, що фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» виступає категорично проти ухвалення проєкту закону про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про державне оборонне замовлення" (щодо відносин у царині планування та формування оборонного замовлення) № 2586 а.

«Уряд презентує цей законопроєкт як нібито ухвалення незначної правки до чинного законодавства. Документ начебто спрямований на надання Державному концерну «Укроборонпром» як уповноваженому суб’єкту господарювання з управління об’єктами державної власности в оборонно-промисловому комплексі повноважень із погодження пропозицій щодо виконання робіт оборонного призначення. Усе було б нічого, але на документі, автором якого є Кабмін, відсутнє погодження Міністерства промислової політики – профільного центрального органу виконавчої влади у цій галузі», – зауважив народний депутат.

Юрій Сиротюк нагадав, що у грудні 2010 року було ліквідовано Мінпромполітики, його перетворено у Державне агентство з управлінням державними корпоративними правами та майном частину його функцій було передано Мінекономрозвитку та торгівлі, Мінприроди та «Укроборонпрому».

«Але ж законопроєкт, який зараз розглядаємо, було внесено до парламенту 4 липня 2013 року – у момент, коли Президент зрозумів свою помилку, і вже 24 грудня 2012 року знову утворено Мінпромполітики, – наголосив свободівець. – Отже, Міністерство утворено, а його майно і далі перебуває в руках монстра «Укроборонпрому», який за три роки своєї діяльности, окрім збирання з кожного підпорядкованого підприємства (а таких 125) 20% коштів від прибутку, численних корупційних скандалів, невиконання поставлених перед структурою завдань, нічого не зробив».

За словами націоналіста, нині смішно виглядають обіцянки влади до 2017 року удвічі наростити потужності концерну.

«Президент 2010 року створив такого собі оборонного монополіста, без затвердження та погодження якого жодне українське підприємство, що входить до оборонно-промислового комплексу України, не може самостійно підписувати договори та виконувати замовлення чи то вітчизняних, чи то чужоземних замовників.

Було введено такого собі посередника, який вирішує, якому підприємству віддати замовлення, а яке підприємство позбавити усіх умов до виживання. Посередника, який проводить схеми для розкрадання державних коштів і отримує 20% від прибутку усіх підприємств. До цього всього ще й постійне списання державою боргів концерну за рахунок податків українських громадян.

Фактично всі оборонні підприємства позбавлено самостійности та незалежности. Адже нагадаю, що 2010 року, коли концерн тільки створювали, до його складу відразу увійшов державний монополіст «Укрспецекспорт» (з правом здійснювати експорт та імпорт продукції) і шість його дочірніх підприємств. Сьогодні до складу держконцерну входить уже 134 підприємства оборонно-промислового комплексу.

До того ж, генеральним директором «Укроборонпрому» в червні 2012 року призначено чергового «данєцкого». Ним став Сергій Громов, який до цього керував компанією ВАТ Promet Steel (Болгарія), яка входить до складу холдингу «Метінвест». Більш ніж очевидно, що провідний управлінець найбільшого у Східній Европі олігарха працює аж ніяк не на інтерес держави», – наголосив парламентар.

«Насправді жодної з поставлених цілей функціювання «Укроборонпрому» за весь період його існування досягнуто не було. Навпаки – за цих три роки існування концерну відбулося погіршення фінансового та технічного стану підприємств ОПК; зобов’язання з військово-технічного співробітництва з чужоземними замовниками вчасно не виконують, не кажучи про державне оборонне замовлення. Його створення внесло розбіжності в системі державного управління оборонно-промисловим комплексом.

Зважаючи на корумпованість та неефективність запропонованої моделі посередника у вигляді Державного концерну «Укроборонпром», необхідно повернути підпорядкованість підприємств ОПК центральному органу влади – Міністерству промислової політики, а «Укроборонпром» – ліквідувати», – підсумував народний депутат.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Робота Моніторингового ...
Наступна новина: 11 листопада - останній ...

КОМЕНТАРІ