Волинь – восьма в державі за рівнем енергоефективності

Волинь – восьма в державі за рівнем енергоефективності

06.11.13 08:38 0 867
Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко взяв участь у IХ Міжнародному конгресі «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства».

«Енергоефективні технології у житловому господарстві Волині», - такою була тема доповіді під час конгресу першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Башкаленка. Він, зокрема, зазначив, що за підсумками 2012 року в рейтингу енергоефективності регіонів України, який визначала компанія «Систем Кепітал Менеджмент», Волинь посіла 8 місце у державі. До кінця цього року в області на заходи з енергозбереження із різних джерел планується освоїти понад 140 млн грн. Майже 20% цієї суми вкладено, власне, в енергозбереження житлово-комунальної галузі.

За словами Олександра Башкаленка, більше 90% у структурі споживання природного газу житлово-комунальними підприємствами області припадає на 4 теплоенергетичних підприємства міст обласного значення, які опалюють і забезпечують гарячим водопостачання переважну більшість багатоквартирного житлового фонду області. Він розповів про експериментальну установку з виготовлення та використання водовугільного палива замість природного, яка вперше в Україні впроваджується у місті Нововолинськ. Собівартість теплової енергії, виробленої з водовугільного палива, у 2 – 2,5 рази нижча, ніж при використанні природного газу.

Також перший заступник голови облдержадміністрації зазначив, що у грудні цього року буде підписано договір на отримання кредиту в сумі близько 10 млн євро від Європейського Банку Реконструкції та Розвитку для модернізації ДКП «Луцьктепло» та інфраструктури центрального опалення Луцька. Також обласний центр здобув інвестиційний гранд у сумі 4 млн євро з Фонду «Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та екології». Ці кошти будуть спрямовані на скорочення споживання газу та електроенергії, покращення якості опалення та гарячого водопостачання для лучан.

«Енергоощадна модернізація теплогенеруючих підприємств - це лише половина справи. Інша рівнозначна складова – кінцевий споживач, тобто житловий фонд, приєднаний до централізованої системи теплопостачання. Рушійною силою у енергомодернізації житла є ОСББ. В області створено 415 таких об’єднань, які обслуговують 25% загальної площі багатоквартирного житла. як найефективнішу модель застосування енергоощадних технологій у багатоквартирних будинках ми пропагуємо теплоізоляцію будівель з одночасним встановленням індивідуальних теплових пунктів. Реальна економія енергоресурсів після встановлення ІТП, а отже й коштів власників квартир, складає 50%. Вартість обладнання та його монтаж становить у середньому 200 тисяч гривень, відтак, термін окупності проекту, при існуючих тарифах, не більше 3 років, точніше – 3 опалювальних сезони», - зазначив Олександр Башкаленко.

Він додав, що окрім існуючих державних пільгових позик, на Волині запроваджено також і місцеві фінансові стимули ОСББ для енергоощадної модернізації, капітальних ремонтів та заміни обладнання: діє п’ятирічна регіональна програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Вона передбачає безповоротне бюджетне фінансування проектів ОСББ з переоснащення та ремонтів своїх будинків. Такі ж програми затверджуються в усіх містах і районах області. В залежності від обсягів житлового фонду території, на підтримку діяльності ОСББ місцеві бюджети вже цього року передбачили від 200 тисяч – до 1 мільйона гривень. Міста обласного значення, де в основному і зосереджений багатоквартирний житловий фонд, запланували у цих програмах також і кошти на обслуговування кредитів, взятих ОСББ для облаштування свого житла.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Прост: Хемілтону варто ...

КОМЕНТАРІ