Кращі практики роботи виконавчих органів Луцької міської ради: медична галузь міста успішно реформується

Кращі практики роботи виконавчих органів Луцької міської ради: медична галузь міста успішно реформується

06.11.13 13:49 0 952
Серед кращих практик роботи управління охорони здоров'я та підпорядкованих йому медичних закладів – проведення широкомасштабного реформування первинної медико-санітарної допомоги.

На виконання відповідних нормативно-правових документів прийнято рішення Луцької міської ради «Про план дій щодо формування мережі Центрів первинної медичної допомоги у місті Луцьку на 2013-2015 роки», «Про створення комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» та з метою наближення надання первинної медико-санітарної допомоги до місць проживання населення, підвищення рівня медичного обслуговування, виділено додаткові кошти на первинну допомогу, подальший розвиток інституту сімейної медицини у місті Луцьку.

З 1 липня 2013 року розпочав роботу новий амбулаторно-поліклінічний заклад – Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 шляхом злиття двох працюючих амбулаторій загальної практики-сімейної медицини. Окрім того, в склад Центру передано сімейне відділення КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка», яке знаходиться на вулиці Львівській, 63, а також амбулаторія загальної практики сімейної медицини на вулиці Стрілецькій, 39.

У Луцьку й раніше поступово проводилась робота щодо реформування галузі. Були відокремлені від міської клінічної лікарні і функціонують самостійно міські поліклініки №1, №2, №3. У цих поліклініках було розділено рівні надання медичної допомоги – спочатку утворені сімейні відділення, потім - центри первинної медико-санітарної допомоги як структурні підрозділи поліклінік.

Також до реформи швидкої медичної допомоги готувалися завчасно. Ще півтора року тому забезпечили 10-хвилинний доїзд до хворого, зробили розподіл викликів на екстрені та не екстрені, створили «невідкладки» у поліклініках, їм передали введення наркотиків для онкохворих, забезпечили однопрофільність бригад. Таким чином створили хороші стартові умови для створення на базі міської станції ШМД обласного центру екстреної (швидкої) медичної допомоги, який розпочав роботу з першого квітня 2013 року.

Удосконалювалась робота новоствореного Центру профілактичних оглядів дітей та «Клініки дружньої до молоді», які функціонують на базі комунального закладу «Луцька міська дитяча поліклініка».

У серпні поточного року було відкрито амбулаторію загальної практики – сімейної медицини на вулиці Привокзальній, 13.

Завершуються роботи з утеплення приміщення КЗ «Луцька міська поліклініка № 1», які проводяться за кошти Кіотського протоколу. У цьому ж закладі дає значну економію встановлений минулого року автоматизований тепловий пункт.

Всі заклади успішно співпрацюють із різними громадськими та благодійними організаціями, які на основі діючого законодавства забезпечують поступлення позабюджетних коштів.

У вересні-жовтні цього року було активізовано роботу щодо участі у пілотному проекті зі здешевлення ліків хворим на гіпертонічну хворобу.

У КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» у вересні введено в дію сучасний агіографічний комплекс вартістю 17 млн грн, який закуплений за кошти державного бюджету. Для реалізації цього проекту з міського бюджету було виділено 2,1 млн грн для добудови приміщення.

У галузі охорони здоров’я міста станом на 1 жовтня 2013 року функціонувало 11 лікувально–профілактичних закладів комунальної власності (з 1 квітня КЗ «Луцька станція швидкої медичної допомоги» реорганізовано в обласний центр екстреної медичної допомоги з відповідним фінансуванням з обласного бюджету), 1 госпрозрахунковий комунальний лікпрофзаклад і понад 100 приватних кабінетів; діє приватна швидка медична допомога “ Тарас ”.

Тепер галузь охорони здоров’я міста Луцька, реалізуючи державну політику, функціонує як єдиний медичний простір, що дає можливість отримати жителям міста і області повноцінну медичну допомогу від первинної ланки до високоспеціалізованої.

За 9 місяців 2013 року проліковано у міських стаціонарах 22547 хворих, у денних стаціонарах міських поліклінік – 8439, прийнято 3430 пологів, зроблено 1421162 відвідувань в амбулаторно-поліклінічних закладах міста. Забезпечується чітка взаємодія між закладами та етапність при наданні медичної допомоги.

На фоні негативних тенденцій щодо демографічних показників в області та в Україні ситуація в місті протягом останніх років та у минулому році мали позитивне спрямування.

За 9 місяців 2013 року у місті Луцьку: народилось 2268 дітей, померло 1452 природний приріст +5,14.

Уже декілька років поспіль з обласного бюджету фінансується хронічний гемодіаліз у вигляді субвенцій на 2013 рік виділено для цього 11028,1 тис. грн. За 9 місяців 2013 року профінансовано 7677,4 тис. грн (96,5 % від планових).

Відповідно до виділених бюджетних коштів на 2013 рік – 86,3 тис. грн здійснюється зубопротезування пільговим категоріям громадян ( 574 чол.) . За 9 місяців 2013 року фактично використано 59,3 тис. грн (1144 чол.).

Успішно працювала благодійна організація «Муніципальна лікарняна каса», яка на основі діючого законодавства забезпечує поступлення позабюджетних надходжень у лікувально-профілактичні заклади.

З метою вирішення проблеми із забезпечення медикаментозним лікуванням та обстеженням громадян міста продовжується робота громадського об'єднання «Допоможемо собі», як прообраз страхової медицини. Членами об'єднання є більше 18 тис. чоловік. Для лікування 2406 членів об'єднання за 9 місяців 2013 року було витрачено близько 2080,8 тис. грн.

Управлінням проводиться системна робота щодо переорієнтації амбулаторно-поліклінічної служби на роботу зі здоровими людьми та групою ризику.

В місті виконуються ряд державних та міських програм, які стосуються галузі охорони здоров’я.

В міських лікпрофзакладах впроваджуються наукові нововведення і сучасні методики по діагностиці та лікуванню. Медичні працівники беруть участь в конференціях, семінарах, пройшли навчання з підвищення кваліфікації з різних актуальних питань удосконалення медичної допомоги.

Разом з цим управління охорони здоров’я сприяє розвитку приватної медицини - додаткової інвестиції в здоров’я лучан.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині триває ...
Наступна новина: Юрій Михальчишин: ...

КОМЕНТАРІ