Департамент соціальної політики: удосконалення та підвищення ефективності надання соціальних послуг

Департамент соціальної політики: удосконалення та підвищення ефективності надання соціальних послуг

06.11.13 15:31 0 961
Ще 2007 року в місті Луцьку проектом «Голос громадськості» реалізовувалась місцева ініціатива «Вдосконалення та підвищення ефективності надання соціальних послуг населенню міста Луцьк», мета якої – впровадження системи управління якістю ISO 9001-2000. Основними напрямками цього проекту було запровадження прийому громадян за принципом «Єдиного вікна» та надання послуг з урахуванням вимог системи управління якістю, насамперед стандартів ISO 9001 – 2000.

Усвідомлюючи важливість забезпечення надання якісних муніципальних послуг населенню, прийнято рішення щодо проведення реформи із удосконалення та підвищення ефективності надання соціальних послуг.

З цією метою у місті Луцьку:

утворено департамент соціальної політики Луцької міської ради; передано на баланс департаменту приміщення на проспекті Волі, 4а та додаткове приміщення для філії у віддаленому районі від центра міста на вул. Бенделіані, 7;

проведені ремонтно-будівельні роботи з метою облаштування приміщень департаменту та його філії для здійснення прийому громадян, з врахуванням потреб людей з обмеженими фізичними можливостями;

запроваджено прийом громадян за принципом «єдиного вікна» в громадській приймальні на першому поверсі, де облаштовані зал очікування, кабінет з прийому документів та дитячий куточок.

Проведений розподіл функцій прийому та прийняття рішень значно полегшив роботу з отримувачем послуг і дав можливість уважніше розглядати звернення громадян при прийнятті рішень та скоротити термін їх розгляду.

Громадська приймальня департаменту облаштована засобами звукового та візуального оповіщення про вільний стіл прийому громадян. Входи та виходи даних приміщень сплановано так, аби потоки відвідувачів не пересікались та не заважали один одному.

Того ж року в департаменті соціальної політики, який є структурним підрозділом виконавчого комітету, впроваджено систему управління якістю ISO 9001:2008. Це сприяло підвищенню ефективності, більш раціональному використанню трудових ресурсів, як наслідок - підвищення рівня задоволеності громадян, які звертаються до департаменту соціальної політики для вирішення відповідних питань щодо надання соціальних послуг, оформлення державних соціальних допомог, житлових субсидій тощо.

На відповідно до реєстру муніципальних послуг, в департаменті зареєстровано 49 соціальних послуг.

Для оптимізації процесу прийому документів спеціалістами громадської приймальні здійснюється прийом та надаються консультації щоденно (крім вихідних) з 07.00 до 21.00 год. без перерви на обід. Прийом громадян проводиться в зручний для них час, як згідно попереднього запису, так і при безпосередньому зверненні, що дає змогу позбавитись черг, а також скарг та невдоволення. Обслуговування інвалідів I групи (одиноко проживаючих) громадян, які за станом здоров’я не можуть виходити за межі житла, проводиться на дому за попереднім телефонним записом. Для зручності громадян всі відділи, які задіяні у прийомі, розміщено на першому поверсі.

Важливим моментом стало облаштування приймальні громадян з можливим доступом до неї людей з обмеженими фізичними можливостями.

Приміщення департаменту облаштовано із урахуванням потреб людей з обмеженими фізичними можливостями, а саме:

доступними є входи в будівлю: головний (висота порогу не перевищую 2,5 см.) та два бічні (облаштовано пандусами з поручнями);

на центральному вході у приміщення департаменту встановлено кнопку виклику персоналу та звуковий орієнтир «Метроном-04» для безперешкодного доступу осіб із вадами зору;

забезпечено доступність всередині будівлі на рівні першого поверху, де здійснюється прийом громадян за принципом «Єдиного вікна» (встановлені поручні);

доступні і пристосовані до потреб неповносправних санітарні приміщення (туалети) на першому поверсі;

приміщення облаштовано спеціалізованими засобами інформування та позначками;

сходи в приміщенні позначені контрастною розміткою;

для орієнтування осіб із вадами зору влаштовано рельєфні позначки на перилах в сходових клітках приміщення;

забезпечено дублювання інформації рельєфно-крапковим шрифтом Брайля для орієнтування осіб із вадами зору (таблички на кабінетах);

в зоні паркування поблизу приміщення виділено місце для стоянки автомобілів інвалідів, позначене відповідною піктограмою.

Головним та довгостроковим результатом змін, що мали місце в департаменті соціальної політики міста Луцька, є суттєве підвищення якості соціальних послуг шляхом часткового спрощення процедур та створення належних умов для їх надання.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: До 200-річчя від дня ...

КОМЕНТАРІ