У Львівській області Ірина Сех провела робочу зустріч із керівництвом Департаменту ядерної безпеки ЕБРР

У Львівській області Ірина Сех провела робочу зустріч із керівництвом Департаменту ядерної безпеки ЕБРР

06.11.13 15:37 0 1080
5 листопада 2013 року голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, міністр екології в Уряді національної альтернативи Ірина Сех провела робочу зустріч з директором Департаменту ядерної безпеки Европейського банку реконструкції та розвитку (ЕБРР) Вінсом Новаком, заступником директора Департаменту ядерної безпеки ЕБРР Бальтазаром Ліндауером та представником Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в Україні Олександром Славісом.

Учасники зустрічі обговорили питання реалізації проєктів міжнародної технічної допомоги, що проводяться на майданчику Чорнобильської АЕС, та соціяльні проблеми, пов'язані з Чорнобильською катастрофою.

Вінс Новак зауважив значний прогрес у реалізації проєктів міжнародної технічної допомоги, зокрема наголосив, що будівництво нового безпечного Об'єкта укриття ("конфайнменту") виконується відповідно до контрактних графіків. Він також зазначив, що завершується підготовка виконавчої документації щодо будівельно-монтажних робіт на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів, проведено комплексні випробування систем заводу на неактивному продукті.

Представники ЕБРР наголосили на необхідности внесення змін до Рамкової угоди між Україною та Европейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльности Чорнобильського фонду "Укриття" в Україні у зв'язку з необхідністю легітимізації внесків України до цього фонду з урахуванням коштів на будівництво нових розділювальних (торцевих) стін.

Вінс Новак звернув увагу, що Чорнобильська АЕС може втратити страхове покриття відповідальности за ядерну шкоду. Він наголосив, що західні страхові пули наполягають на збільшенні розміру річного тарифу за страхування відповідальности за ядерну шкоду. Слід наголосити, що збільшення максимального розміру річного страхового тарифу потребує внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України. Наразі комітет детально опрацьовує це питання та планує його розглянути у грудні 2013 року.

Як зазначила Ірина Сех, питання безпеки блоків Чорнобильської АЕС, дотримання норм, правил і стандартів з ядерної та радіяційної безпеки, а також виконання Україною міжнародних зобов'язань – завжди в центрі уваги комітету. Ірина Сех торкнулася проблеми хронічного недофінансування основних робіт із зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. За її словами, відповідну загальнодержавну програму профінансовано лише на 57%, в результаті не повністю виконано заплановані заходи, а відтак – не досягнуто головного завдання: припинити експлуатацію першого, другого і третього енергоблоків Чорнобильської АЕС та розпочати роботи з їхнього остаточного закриття й консервації.

Також голова Комітету звернула увагу на проблеми медичного забезпечення населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ірина Сех проінформувала представників ЕБРР про те, що Комітет провів робочу нараду у Національному центрі радіяційної медицини, який гостро потребує заміни медичного обладнання.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: До 200-річчя від дня ...
Наступна новина: В Іспанії проти скорочення ...

КОМЕНТАРІ