Фракція ВО «Свобода»: Влада провадить антисоціяльну політику в царині пенсійного забезпечення

Фракція ВО «Свобода»: Влада провадить антисоціяльну політику в царині пенсійного забезпечення

06.11.13 14:58 0 891
Замість пенсійного реформування, що, згідно із запевняннями влади, мало призвести до покращення в царині пенсійного забезпечення, зараз в Україні триває антисоціяльна політика уряду. Середній розмір пенсії в державі є найнижчим серед европейських країн. Однак навіть ці виплати влада не може здійснити належним чином. Про це 6 листопада 2013 року заявили народні депутати України свободівці Едуард Леонов та Юрій Михальчишин під час розгляду в парламенті проєкту закону №2997 про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (щодо страхового стажу для призначення мінімальної пенсії).

Виступаючи під час обговорення законопроекту, народний депутат-свободівець Едуард Леонов, зазначив: «Якщо парламент не підтримає цієї законодавчої ініціативи – суспільство зрозуміє, що ця Верховна Рада, так звана «більшість» не збирається нічого змінити, аби бодай на йоту по справжньому покращити життя пенсіонера, дати надію людям, які нині не мають роботи, не мають можливости утримувати не лише свої родини, а позбавлені змоги прогодувати самих себе. Цим людям потрібна надія, що вони хоча би в майбутньому таки отримають пенсію».

Парламентар підкреслив, що цей законопроєкт жодним чином не стосується пенсійного віку – йдеться лише про страховий стаж. За словами націоналіста, в цій ситуації треба врахувати злощасну історію країни, яка останні десятиліття перебуває в такому стані, що отримати цей страховий стаж практично неможливо.

«Зараз люди, які перебувають у передпенсійному віці, не можуть знайти роботи для того, аби мати 35 років страхового стажу», – наголосив Едуард Леонов.

«Ми маємо усвідомити, що так званої «пенсійної реформи» попросту немає – насправді у цій царині жодного реформування не відбувається, є лише заходи з невиплати людям коштів, які обіцяла совєцька влада, українська влада на початках незалежности і нинішня так звана «влада» «пакращувачів».

На просте запитання до влади про те, коли розпочнеться наступний етап так званої «пенсійної реформи», є відповідь: коли подолаємо дефіцит пенсійного фонду. На запитання ж щодо того, коли зникне дефіцит, влада вустами міністерства соцполітики відповідає: найближчі 10 років цього дефіциту подолано не буде! Тому про якийсь другий етап реформування говорити не слушно. І не потрібно брехати українцям! Зараз потрібно бодай трохи допомогти пенсіонерам і підтримати цей законопроєкт, проте загалом треба підтримувати законопроєкти «Свободи» і скасувати ганебну пенсійну реформу повністю», – зазначив націоналіст.

Своєю чергою, парламентар від «Свободи» Юрій Михальчишин заявив, що направду пенсійна система в Україні є найпарадоксальнішою в Европі.

«Справді, у нас видатки на пенсійне забезпечення найвищі у відсотку до валового внутрішнього продукту – це 16% ВВП. Одночасно ж середній розмір пенсії – 1484 гривні – найнижчий у Европі. Це можна пояснити паралельними явищами антисоціяльного характеру, які спричиненні взагалі структурою українського суспільства. У нас майже половину пенсійних коштів (44%) отримує третина пенсіонерів так званих спеціялізованих категорій – судді, прокурори, державні службовці. Обіцяних позитивних результатів, які нам прогнозували автори одіозної пенсійної реформи, так і не дочекалися 13 мільйонів українських пенсіонерів», – зауважив депутат.

Як зазначив Юрій Михальчишин, нині в Україні не запроваджено державної системи накопичувального пенсійного страхування, а дефіцит пенсійного фонду зростає з року в рік і вже досягнув позначки 70 мільярдів гривень і наступного року ця ситуація, мабуть, аж ніяк не покращиться.

«Справедливого пенсійного забезпечення у нас очікують декілька мільйонів пенсіонерів, які виходили на пенсію до 2008 року. Адже в них дотепер база нарахування пенсій складає жалюгідних 1198 гривень замість теперішніх (до речі, теж невисоких) 2369 гривень. Відповідно, ми підтримуємо вказаний зконопроєкт як такий, що частково пом’якшує ситуацію у цій вкрай драматичній і напруженій царині. Втім, ми усвідомлюємо його половинчастий і частковий характер», – підкреслив свободівець.

Народний депутат також нагадав, що Програма захисту українців (базовий програмовий документ ВО «Свобода») вимагає встановити на законодавчому рівні співвідношення між мінімальною та максимальною пенсіями у розмірі один до п’яти, а також враховувати пенсійний вік, базуючись на середній тривалості життя громадян. Націоналіст зауважив, що в Україні вона нестримно падає порівняно з иншими европейськими країнами.

Юрій Михальчишин констатував, що законопроєкти, які нині запропоновано на розгляд у сесійній залі парламенту, навіть компромісного характеру, має бути підтримано з огляду на те, що на Україну насувається соціяльна катастрофа. «Наше Міністерство соціяльної політики час перейменувати, можливо в рамках адміністративної реформи, в Міністерство антисоціяльної політики та геноциду українського народу. Адже та ситуація, яка сьогодні склалася із соціяльними виплатами, є просто ганебною», – заявив парламентар.

Свободівець наголосив, що за жовтень в Україні лише пенсії було виплачено без затримок. Всі ж инші виплати, зокрема соціяльні страхові виплати, надійшли із затримкою у два-три тижні, незважаючи на те, що вони належать до так званих «захищених категорій» видаткової частини б’юджету.

«Законопроєкт підтримуємо, однак наполягаємо на системних змінах», – підсумував представник «Свободи».

Зауважимо, що за ухвалення законодавчої ініціятиви проголосував 221 депутат із необхідних 226-ти.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: За крок до фіналу ...

КОМЕНТАРІ