За крок до фіналу електронізації РРО

За крок до фіналу електронізації РРО

06.11.13 14:59 0 1321

На сьогодні у Чернівцях нараховується 1435 касових апаратів або більше 91 % від загальної кількості зареєстрованих, які вже формують електронну касову стрічку і автоматично передають дані про проведені розрахунки на спеціальний сервер Міндоходів. Процесс модернізації РРО впевненно наближається до позначки «100%». Про це повідомив начальник ДПІ у м. Чернівцях - Ярослав Городенський.

Нагадаємо, наказом Міністерства доходів і зборів України від 01.10.13 № 522 затверджено новий Державний реєстр РРО з переліком сучасних моделей, які мають вбудовані модеми, або функціонують у комплекті з модемами.

Отже, на сьогодні до переліку сертифікованих приладів увійшли 69 моделей касових апаратів, які дозволені до використання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Всі вони відповідають сучасним вимогам та забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів Міндоходів у електронній формі. Натомість, з реєстру виключено ряд старих моделей РРО, які не могли звітувати в електронній формі. З повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів (http://minrd.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/94957.html).

Крім того, з 18 жовтня 2013 набув чинності наказ Міністерства доходів і зборів України від 28 серпня 2013 року № 417, мета якого - удосконалення процедури реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій. Цим рішенням впроваджуються в життя Закони України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронний цифровий підпис». Зокрема, цими документами передбачені такі нововведення: спеціальні форми заяв для реєстрації РРО, розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій та журналів використання РРО; можливість реєстрації РРО та книг обліку розрахункових операцій шляхом подання заяв в електронному вигляді; зменшення кількості документів, що подаються для реєстрації РРО; оприлюднення даних про реєстрацію РРО, розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій та журналів використання РРО на офіційному сайті Міндоходів.

Нагадаємо, що з 1 січня 2014 року суб'єкти господарювання зобов'язані подавати звітність про використання реєстраторів розрахункових операцій виключно в електронному вигляді. До цього часу за неподання електронної звітності платників, які використовують касові апарати, не штрафуватимуть.

Керівник чернівецьких податківців висловлює щиру подяку підприємцям, які перейшли до електронного документообігу та нагадує власникам РРО, які все ще використовують морально застарілу техніку, про необхідність вчасно її модернізувати. Часу для зволікання у суб'єктів господарської діяльності практично не залишилося: до 1 січня 2014 року - неповних два місяці, тож очільник податківців закликає суб'єктів господарювання поквапитись, аби потім не підпадати під штрафні санкції і, зрештою, повною мірою відчути всі переваги науково-технічного прогресу.


Інформаційно - комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ