Олег Панькевич: «Українці, які хочуть отримати шенгенську візу, досі стикаються з упередженням та абсурдними вимогами консульств»

Олег Панькевич: «Українці, які хочуть отримати шенгенську візу, досі стикаються з упередженням та абсурдними вимогами консульств»

06.11.13 21:36 0 1059
Українці, які подають документи на отримання шенгенської візи, досі стикаються з низкою абсурдних вимог і часто отримують необґрунтовану відмову. Про це заявив народний депутат від ВО «Свобода», заступник голови Комітету Верховної Ради з питань европейської інтеграції Олег Панькевич у своєму виступі на парламентських слуханнях «Безвізовий режим між Україною та ЕС: перспективи та нові можливості для громадян України», які відбулися у Верховній Раді України 6 листопада 2013 року.

«Дуже частими є випадки перевищення термінів розгляду візових клопотань, вимоги додаткових документів (хоча є стандартний перелік таких документів), невмотивоване ухилення від видачі багаторазових віз, ухилення від надання мотивації рішення про відмову у видачі візи, – зазначив Олег Панькевич. – Поширеними є випадки відмови у видачі шенген-віз самотнім українським жінкам, які, у розумінні консульств, можуть вирушати закордон лише задля налагодження особистого життя».

Народний депутат наголосив, що у процесі підготовки документів на отримання шенгенської візи українці стикаються з абсурдними вимогами. Однією з найтиповіших є виписка з банківського рахунку заявника, яка нібито підтверджує фінансову можливість громадянина України перебувати у країні ЕС певний час.

«Щоби пред'явити цей документ посольствам ЕС у сучасних реаліях, коли офіційний дохід українців на особу в Україні є вдесятеро менший, ніж середній у Евросоюзі, нашим співвітчизникам доводиться позичати гроші у родичів, знайомих, а иноді навіть брати кредити. І все це через просту формальність, яка є обтяжливою і, головне, принизливою для українців. Ще одна жорстока б’юрократична вимога для українців – подання довідки з податкового органу, який підтверджував би дохід заявника, вказаний у довідці з роботи, що, безумовно, теж значною мірою ускладнює процес отримання шенгенських віз. Навіть у тих українських громадян, які за мірками Европейського Союзу є достатньо заможними, виникають складнощі під час отримання довгострокових віз. Дуже часто консульства видають українцям, які просять довготривалі візи для ділових поїздок, одноразові чи короткострокові візи навіть у випадках, коли заявник уже попередньо скористався багаторазовими шенгенськими візами, виданими консульствами цієї або будь-якої иншої країни. Мінімальний термін дії багаторазової візи має становити шість місяців, як це зазначено у Візовому Кодексі ЕС, і Міністерство закордонних справ України неодноразово звертало увагу своїх колег на таку дискримінаційну практику щодо українських громадян, однак така ситуація впродовж багатьох років не змінюється. І це, хочу зауважити, відбувається в умовах, коли Україна ще 2005 року запровадила безвізовий режим для громадян країн-членів Европейського Союзу», – зауважив парламентар.

Олег Панькевич наголосив на проблемі функціювання візових центрів (пунктів прийому візових документів), які зазвичай діють на базі приватних чужоземних компаній (VFS Global та инших), і послуги яких вартують українцям відчутно дорожче.

«Складається враження, що такі центри більше турбуються про свій прибуток, аніж про реальне полегшення підготовки та подання українцями візових документів. Відкриття візових центрів доречне лише в містах, які значно віддалені від міст розташування консульств. Практику подачі документів виключно через візові центри слід мінімізувати, а заявників має бути забезпечено реальною можливістю вибору – звертатися або до візового центру, або безпосередньо до консульської установи», – зазначив народний депутат.

Прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За користування землею ...
Наступна новина: До місцевих бюджетів ...

КОМЕНТАРІ