Житомирщина готується до 100-ліття від Дня народження Святослава Ріхтера

Житомирщина готується до 100-ліття від Дня народження Святослава Ріхтера

07.11.13 12:56 0 939
Житомирщина є батьківщиною талановитого радянського піаніста та композитора німецького походження Святослава Ріхтера. Особистості та творчості відомого музиканта у Житомирі присвячуються різноманітні фестивалі та конкурси, у місті функціонує музична школа № 2 ім. С. Ріхтера, його ім’я носить Житомирська обласна філармонія. Пам\'ять видатного земляка високо шанують на Житомирщині.

6 листопада у Житомирі трапилася непересічна подія, важлива для збереження культурної спадщини як всього регіону, так і етнічної спільноти німців зокрема. Для поповнення експозиції кімнат пам’яті Святослава Ріхтера, яка знаходиться у музичній школі № 2, меценат, дослідник життя і творчості всесвітньовідомого піаніста С.Ріхтера, доцент Київського політехнічного університету Юрій Бахонов передав унікальні особисті речі та записи славетного музиканта.

Спілкуючись із журналістами на цьому дійстві, начальник управління культури Юрій Градовський зазначив, що Житомирщина та обласний центр готуються до святкування 100-ліття від Дня народження Святослава Ріхтера у березні 2015 року. Юрій Градовський висловив впевненість, що німецька громада регіону активно долучиться до підготовки урочистих заходів, а світова музична спільнота візьме активну участь у традиційному фестивалі імені Святослава Ріхтера - видатної постаті сучасності, генія, який є гордістю українського і німецького народів.

Довідково: На Житомирщині проживає більше 100 національностей та народностей. В області офіційно зареєстровано більше 63 національно-культурних товариств. Одним із найбільша активних є обласне німецьке національно-культурне товариство «Відергебурт», яке допомагає відновленню національних, духовних, культурних традицій німців на Житомирщині та на Волині. Членами товариства ”Відергебурт” є 156 осіб. Товариство веде активну діяльність і організовує велику кількість проектів як на міському, так і на всеукраїнському рівні. Зокрема, щорічно організовує мовні табори для дітей і молоді із етнічної меншини німців зі всієї України. Разом із школами Житомира та Житомирським державним університетом ім.І.Франка проводиться олімпіада з німецької мови.

При товаристві постійно працюють курси німецької мови і недільна школа для дітей, в якій вивчається німецька мова, культура та історія. У товаристві діють два музичних колективи – дитячий танцювальний колектив ”Посмішка” і вокально-інструментальний ансамбль ”Едельвейс”. Спільно з музичним училищем ім.В.Косенка, обласною філармонією, німецьке національно-культурне товариство ”Відергебурт” щорічно проводить Міжнародний фестиваль майстрів мистецтв та конкурс юних піаністів ім. Святослава Ріхтера. Мета фестивалю та конкурсу – увіковічення пам\'яті великого музиканта, зміцнення міжнародних культурних зв\'язків, пропаганда музичного мистецтва України, виявлення та підтримка обдарованих дітей, подальший розвиток майстерності молодих виконавців.

Збереження міжетнічного миру та злагоди, створення відповідних умов для збереження та розвитку культур національних спільнот регіону - найзначніші досягнення регіону в реалізації завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку у міській раді ...
Наступна новина: У Львівській області двоє ...

КОМЕНТАРІ