Музична школа № 2 у Житомирі отримала унікальну колекцію, присвячену Святославу Ріхтеру

Музична школа № 2 у Житомирі отримала унікальну колекцію, присвячену Святославу Ріхтеру

07.11.13 12:06 0 1012
6 листопада у музичній школі № 2 імені Святослава Ріхтера меценат, дослідник життя і творчості всесвітньовідомого піаніста Святослава Ріхтера, доцент Київського політехнічного університету Юрій Бохонов зустрівся з представниками влади міста Житомира й області, місцевою інтелігенцією та журналістами. Приводом для зустрічі стала передача Юрієм Бохоновим особистих речей і аудіозаписів нашого видатного земляка до архівного фонду навчального закладу.

Участь у заході брали начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Градовський і начальник управління культури Житомирської міської ради Лариса Харчук.

Юрій Бохонов зацікавився Ріхтером ще у 60-х, коли навчався грі на фортепіано. Відтоді науковець збирав свою колекцію, більшу частину якої склали любительські записи. На це єдина у світі та одна з найбільших у Європі унікальна фонотека записів музичних творів у виконанні відомого піаніста.

20 березня цьогоріч під час аналогічного візиту Юрій Євгенович привіз із Москви до Житомира особисті речі маестро. Нині ця частина унікального архіву зберігається у кімнаті пам’яті музиканта, яка функціонує у навчальному закладі.

музичній школі було передано вінчестер ємністю в 1,4 Терабайтів, на якому збережено цифрові копії унікальних фотографій Святослава Ріхтера, а також записи творів у виконанні майстра, котрі були зроблені під час його гастролей Європою, Америкою, Японією та Радянським Союзом.

Юрій Бохонов розповів, що свою колекцію збирав, активно обмінюючись матеріали з ріхтерознавцями з інших країн і навіть континентів. Разом із тим, до його архіву належать і ексклюзивні відеозаписи концерту митця у Києві.

— Унікальність цієї колекції у тому, що більшість матеріалів є любительськими, тобто офіційні компанії їх узагалі не видавали, а це були й епохальні виступи Святослава Ріхтера, – пояснив меценат.

На знаковості цієї події для культурно-історичної спадщини Поліського краю наголосила директор музичної школи № 2 імені Святослава Ріхтера Людмила Кочевенко, спілкуючись із журналістами перед початком заходу.

— Юрій Бохонов, котрий є давнім шанувальником творчості Святослава Ріхтера, передає нашій музичній школі частину своєї колекції. Копії цих же матеріалів Юрій Євгенович презентував навесні цього року і Державному музею образотворчого мистецтва імені О. С. Пушкіна у Москві, – зазначила педагог.

Також Людмила Іванівна повідомила, що колектив музичної школи № 2 готується до святкування 100-річчя від дня народження Святослава Ріхтера, яке світова громадськість відзначатиме навесні 2015-го року.

— Влітку 2014-го року ми плануємо відкрити у школі виставочну експозицію, присвячену творчості Святослава Ріхтера, де в якості експонатів будуть представлені особисті речі, зокрема фотографії видатного піаніста та листи, написані його секретарями. З 2000-го року при навчальному закладі діє кімната пам’яті музиканта.

Начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Градовський повідомив присутнім, що вже видано розпорядження голови облдержадміністрації Сергія Рижука щодо відзначення 100-річчя від дня народження Святослава Ріхтера.

— Глибоко символічно, що ці унікальні святині Ви передаєте саме музичній школі № 2 міста Житомира, – зауважив Юрій Градовський, звертаючись до Юрія Бохонова. – Сторіччя від дня народження Святослава Ріхтера відзначатиметься не лише на обласному, а й на загальнодержавному і навіть світовому рівні. Готуючись до цієї події, ми розпочали внутрішній ремонт приміщення обласної філармонії, яка теж названа на честь Святослава Ріхтера.

Посадовець зазначив, що вже традиційно на Житомирщині проводяться міжнародні фестивалі, присвячені видатному маестро.

Начальник управління культури Житомирської міської ради Лариса Харчук зазначила, що наразі набуло чинності й доручення Житомирського міського голови Володимира Дебоя щодо розроблення плану заходів до святкування сторіччя з дня народження видатного піаніста, а з бюджету розвитку міста спрямовані кошти на проведення внутрішніх ремонтних робіт у музичній школі № 2 та на підготовку до цієї ювілейної дати.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ