Сергій Тимченко: Землеустрій – від корупційної вседозволеності в рамки законності

Сергій Тимченко: Землеустрій – від корупційної вседозволеності в рамки законності

07.11.13 08:04 0 931
Із запровадженням Національної кадастрової системи та відкриттям публічної кадастрової карти інформація про земельні ресурси країни перестала бути таємницею за сімома печатками і з початку року скористатися нею може кожен. А отже, і диктатура чиновницької сваволі в цій сфері відходить у минуле. Докладно про старі хвороби, нагальні проблеми вітчизняного землеустрою та шляхи їх вирішення на сторінках тижневика “Дзеркало тижня” (№40 за 2 листопада 2013) розповів Голова Держземагентства України Сергій Тимченко.

Зокрема, керівник земельного відомства розповідає про те, що бажання “ощасливити” всіх примусовим землеустроєм довго проявляло себе, зокрема, і через “мертвий” Закон “Про розмежування земель державної і комунальної власності”. На написання концепцій та експериментальних проектів за цим законом було витрачено чималі бюджетні кошти. У результаті цілковита недієздатність (за дев'ять років дії закону розмежували не більш як 2% земель, при цьому юридичного статусу комунальної власності не одержав жоден квадратний метр землі).

– Не кращі справи і з проектами землеустрою за сівозмінами (ті ж 2% за весь період чинності закону), нав’язаними кожному сільгосппідприємству і фермеру тими ж палкими любителями все “землевпорядкувати”. Якщо вірити логіці авторів, то жоден кваліфікований агроном не в змозі самостійно дотримуватися вимог до сівозмін без допомоги приватної проектної організації. У наших умовах це означало, крім прямих чималих витрат аграріїв, ще й необхідність “із почуттям вдячності” ходити по кабінетах чиновників, – зазначає Сергій Тимченко. – Ми проти такого землеустрою, який, щедро підгодовуючи армію “біляземельних” махінаторів, створює проблеми людям, дорого обходиться бюджету і при цьому ніяк не відображається у кадастрі. Тому в тісній взаємодії з народними депутатами, насамперед із профільного аграрного комітету, крок за кроком наводимо порядок у цій сфері. Це, безумовно, не може не викликати невдоволення або й прямої протидії любителів легкої наживи.

Крім того, керівник Держземагентства України розповів, що за останні два роки вдалося запустити електронний кадастр, ліквідувати земельні комісії, кардинально спростивши процес узгодження проектів відведення, запровадити відповідальність чиновників за порушення строків узгодження землевпорядної документації.

– Ми відмовилися від моделі дорогого і довгого розмежування земель за бюджетні кошти, замінивши її моделлю їх безплатного розмежування в силу закону, законодавчо розблокували проведення земельних торгів, – повідомив Сергій Тимченко.

Серед першочергових завдань, які ставить перед собою Держземагентство, – упорядкування видів та змісту землевпорядної документації, скасування плати за державну реєстрацію земельних ділянок, заміна обов’язковості розробки проектів із сівозмін на просту декларацію аграріїв про їх дотримання.

Усе це свідчить лише про одне – процес іде, земельні відносини в країні з кожним днем переходять з “сірої області” корупційної вседозволеності в рамки законності, що, у свою чергу, сприятливо позначиться на ефективності управління головним надбанням України – її земельними ресурсами.TwitterVK.init({apiId:3602090, onlyWidgets: true});VK.Widgets.Like("vk_like855", {type: "mini"}); if (window.Ya && window.Ya.Share) {Ya.Share.update();} else {(function(){if(!window.Ya) { window.Ya = {} };Ya.STATIC_BASE = 'http:\/\/img\-css.friends.yandex.net\/';Ya.START_BASE = 'http:\/\/my.ya.ru\/';var shareScript = document.createElement("script");shareScript.type = "text/javascript";shareScript.async = "true";shareScript.charset = "utf-8";shareScript.src = Ya.STATIC_BASE + "/js/api/Share.js";(document.getElementsByTagName("head")[0] || document.body).appendChild(shareScript);})();}Нравится.soc_no a{color:#d6d6d6; font-size:8px;} .soc_yes a{color:#d6d6d6; font-size:8px;display:none;}SocButtons v1.5

Про це повідомили в Головному управлінні Держземагентства в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ