Трансфертне ціноутворення – покращення інвестиційного клімату.

Трансфертне ціноутворення – покращення інвестиційного клімату.

07.11.13 13:05 0 1094
Поняття «трансферне ціноутворення» ввійшло в обіг з 1 вересня 2013 року згідно з положеннями Закону України від 04.07.13 р. № 408-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення».
Закон про трансфертне ціноутворення є ефективним механізмом протидії неконтрольованому виведенню капіталів до офшорних зон та низькоподаткових юрисдикцій. Законом регламентовано правила визначення звичайної ціни товарів (робіт, послуг) під час здійснення операцій визнаних контрольованими.
До поняття контрольованих операцій належать (за умови, що загальна сума розрахунків платника податків за календарний рік із кожним контрагентом становить не менше 50 млн. грн. без ПДВ) наступні господарські операції:
- за придбаннями (продажами) товарів (робіт, послуг), що здійснюються з пов’язаними особами – нерезидентами;
- за придбаннями (продажами) товарів (робіт, послуг), що здійснюються з пов’язаними особами – резидентами, які: задекларували збиток за податком на прибуток за попередній звітний рік; станом на початок звітного року застосовують спеціальні режими оподаткування або сплачують податок на прибуток чи ПДВ не за основною ставкою, а також не були платниками податку на прибуток або ПДВ.
Відсотковий діапазон цін для цілей трансфертного ціноутворення по певних товарних позиціях згідно УКТ ЗЕД встановлено Кабінетом Міністрів України своєю Постановою від 02 жовтня 2013 р. № 749, а саме при реалізації таких товарів ціна може зменшуватися, а при купівлі збільшуватись не більше як 5 %.
Також Постановою Кабінет Міністрів України від 17.10.13р. №764 ,затвердив Порядок узгодження цін у контрольованих зовнішньоекономічних операціях, який поширюється на платників, які нормами Податкового кодексу відносяться до категорії „великі”. Це юридичні особи, у яких обсяг доходу за останні чотири квартали перевищує 500 млн.грн., або загальна сума сплачених податків за такий самий період перевищує 12 млн.грн. Отож, для проведення процедури узгодження цін великі платники подають до Міндоходів разом з відповідною документацією заяву, на підставі якої призначається дата і час спільного обговорення питання щодо порядку визначення цін у контрольованих зовнішньоекономічних операціях. Процедура узгодження цін відбувається з урахуванням пропозицій платників та результатів проведеного Міндоходів функціонального та економічного аналізу. Якщо за результатами обговорення сторонами буде досягнуто спільної позиції щодо порядку визначення цін у контрольованих операціях, Міндоходів приймає рішення щодо укладення договору, який регулюватиме порядок визначення цін у контрольованих операціях та строку його дії.
Відтепер суб’єктам господарювання, які застосовують трансфертне ціноутворення, доведеться подавати звіт про контрольовані операції, як вимагає пп.39.4.1 Податкового кодексу України.
Неподання звіту про контрольовані операції тягне за собою накладення штрафу в розмірі 5% від суми контрольованих операцій. Невиконання вимог щодо подання документації про трансфертне ціноутворення великими платниками податків тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 мінімальних заробітних плат (114,700 гривень станом на 1 жовтня 2013 року).
Виявлення податковими органами відхилення цін контрольованої операції від рівня звичайних (ринкових) цін тягне за собою накладення штрафу в розмірі 25% суми податку , що підлягав сплаті на суму коригування (50% у випадку повторного порушення протягом 1095 днів). До 1 вересня 2014 року цей штраф буде застосовуватись в розмірі 1 гривня незалежно від суми коригування.

Прес-служба Головного управління
Міндоходів у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: Івано-Франківськ: час ...

КОМЕНТАРІ