Держава заохочуватиме сільських медиків матеріально

Держава заохочуватиме сільських медиків матеріально

08.11.13 12:50 0 911
Медична реформа на селі передбачає збільшити на чверть кількість існуючих амбулаторій, забезпечити сільського лікаря загальної практики автомобілем, а при потребі ще й житлом та заохочувати його більшою зарплатою – повідомив в ефірі телеканалу БТБ начальник Управління реформ медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Костянтин Надутий.

«Іншого шляху немає. Вже сьогодні завдяки постанові Кабміну по оплаті праці це практично відбувається», - прокоментував він збільшення зарплат для лікарів первинної ланки, зокрема на селі.

Він зазначив, що це заохочуватиме молодих фахівців їхати в село, оскільки зараз значна частина лікарів у сільській місцевості – це пенсіонери і люди передпенсійного віку.

Надутий наголосив, що до загальної практики сімейної медицини повернулися у більшості розвинутих країн. Україні потрібно 22-23 тисячі сімейних лікарів, і в цілому така кількість фахівців є, - за словами Надутого, - це з розрахунку 2-2,5 тисячі людей на 1 лікаря, як це є у світі (зараз норматив навантаження на 1 лікаря в сільській місцевості України - 1200 осіб).

Однак, як зазначив він, якщо у світі співвідношення лікарів первинної ланки до лікарів – спеціалістів у середньому 50%/50%, то у нас - 10%/90% відповідно. Тому зараз у вузах збільшується квота на спеціальність - лікар загальної практики - сімейний лікар.

Він також повідомив, що, окрім забезпечення кожного сімейного лікаря на селі персональним транспортом, у планах розбудови амбулаторій на селі також і зведення житла при них для медпрацівників.

Він додав, що проблему проведення медичних аналізів в амбулаторіях будуть вирішувати за поширеною в світі практикою – пацієнти зможуть здати аналізи в амбулаторії, а робити їх будуть централізовано в спеціальних лабораторіях. Така система вже впроваджується в окремих регіонах України.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Тягнибок скерував ...
Наступна новина: На Тернопіллі представники ...

КОМЕНТАРІ