У Львові історики обговорили феномен ЗУНР у місцевій владі та армії

У Львові історики обговорили феномен ЗУНР у місцевій владі та армії

09.11.13 15:50 0 926
6 листопада 2013 року у Львові до 95-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки у рамках проєкту "Історичні діялоги" відбулася розмова на тему: "ЗУНР: від збройного повстання до державотворення". У заході взяли участь: Микола Литвин – доктор історичних наук, професор, директор Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича; Олег Павлишин – кандидат історичних наук, доцент ЛНУ ім. І. Франка; модератор – Михайло Галущак, координатор проєкту "Історичні діялоги", депутат Миколаївської районної ради від Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Феномен ЗУНР, на думку істориків, полягав у ефективній організації влади на місцях та боєздатності Української Галицької Армії. Незважаючи на брак кваліфікованих кадрів серед українців, ЗУНР все ж таки вдалося організувати українську владу на місцях. Олег Павлишин розповів, що у зв'язку з постійною війною з поляками Уряду ЗУНР доводилось кілька раз переносити свою столицю з одного міста в інше. Під час цих процесів у державі не було централізованої влади, однак це не перешкоджало місцевим українським чиновникам продовжувати провадити державну політику. Доволі часто у цьому їм допомагали представники національних меншин, зокрема поляки та євреї.

Коли було проголошено утворення ЗУНР, останні проголосили про свій нейтралітет. Однак, все ж таки євреї більше підтримували українців, аніж поляків. Доволі часто вони були службовцями у фінансових відділах органів місцевого самоврядування, лікарями в Галицькій армії. Щодо поляків в українській владі, то Олег Павлишин розповів, що нещодавно в архівах віднайшов наказ із Кракова, який забороняв будь-які прояви подібної співпраці. Доволі часто, за словами історика, поляки спеціяльно йшли працювати в українську владу, виконуючи тим самим свою деструктивну роль.

Порівнюючи армії ЗУНР та Української Народної Республіки, Микола Литвин зазначив, що остання в часи Української революції у 1917–1923 рр. мала значно кращий військовий потенціял. "На Наддніпрянщині були сотні генералів, які служили ще в царській армії. Галичина та Буковина мала всього кілька командирів. Однак, Армія ЗУНР була більш дисциплінованою та боєздатною", – зазначив історик.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: Рівненські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ