Ірина Сех: "Уряд підписав угоду, яка далека від інтересів України"

Ірина Сех: "Уряд підписав угоду, яка далека від інтересів України"

09.11.13 14:50 0 944
Угода про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки "Олеська", між державою Україна, компанією "Шеврон Юкрейн Б. В." та ТзОВ "Надра Олеська", яку підписав уряд, далека від інтересів України і загрожує державі економічною кабалою. Про це заявила народний депутат України, міністр екології в Уряді національної альтернативи Ірина Сех у своєму виступі на засіданні Верховної Ради України 8 листопада 2013 року.

Як зазначила Ірина Сех, підписання Угоди можна розцінювати лише як брутальне зневаження законів та інтересів українського народу, зокрема громад, на території яких видобуватимуть сланцевий газ.

"Угоду поспіхом підписали, хоча жодну з умов Львівської та Івано-Франківської обласних рад, які вони вказали у своїх рішеннях під час погодження проєкту Угоди, не виконано. Тобто рішення цих рад ще не набули чинності, а тому підписання Угоди є протиправним. У рішеннях Львівської та Івано-Франківської обласних рад передбачено, що вони набувають чинності лише після того, як центральна влада встановить екологічні стандарти й нормативи під час видобутку сланцевого газу, а також після набуття чинності закону про внесення змін до Б'юджетного кодексу щодо частки місцевих б'юджетів у прибуткових вуглеводнях і розгляду та врахування низки доповнень та пропозицій до Угоди, які напрацьовали спеціяльно створені робочі групи обласних рад. Тобто влада обдурила громади", – наголосила Ірина Сех.

За словами народного депутата, українців намагаються переконати, що Угода про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть на Олеській площі, принесе величезну економічну вигоду територіяльним громадам та енергетичну незалежність державі, але насправді в цій Угоді закладено механізм, який дозволяє всі надходження взяти під контроль та в ручне управління приватних структур.

"В Угоді державу представлено спеціяльно створеним ТзОВ "Надра Олеська", учасниками якого є НАК "Надра України" (90%) та ТзОВ "СПК-Геосервіс" (10%). Кожній тверезій людині зрозуміло, хто стоїть за цим підприємством. Саму Угоду укладено так, що йдеться не те що про енергетичну незалежність, а про кабалу для України. Нас переконували, що частка держави в Угоді становить від 17% до 40%. Натомість Мінфін у своїй експертизі дійшов висновку, що фактична частка держави з моменту промислової розробки й далі протягом усіх 50 років дії угоди не перевищить 13,55%. Від цієї частки ще треба відняти 10% для СПК "Геосервіс". Якщо врахувати, що інвестор має право розпоряджатися своєю часткою на власний розсуд, тобто реалізувати її кому він сам захоче і за ціною, яку сам встановить, то стає зрозуміло, що Угода насправді далека від інтересів України",– наголосила Ірина Сех.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Житомирщина: в області ...

КОМЕНТАРІ