У Львівській області жовківські свободівці вшанували пам'ять сотника УПА Дмитра Пелипа

У Львівській області жовківські свободівці вшанували пам'ять сотника УПА Дмитра Пелипа

09.11.13 15:21 0 1041
8 листопада 2013 року в селі Равське за ініціативи місцевих свободівців відбулося вшанування пам'яти сотника Української Повстанської Армії, лицаря Золотого хреста бойової заслуги I ступеня Дмитра Пелипа. Вшанувати пам'ять командира "Ема" прибули представники Всеукраїнського об'єднання "Свобода", зокрема депутат Львівської облради Володимир Тістик, заступник голови Жовківської райради Богдан Юрдига, депутати Жовківської районної ради Ігор Іванюк, Василь Максимик, Костянтин Орловський та голова фракції ВО "Свобода" Рава-Руської міської ради Микола Зінько.

Від церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці відбувся хресний хід до цвинтаря, де минулого року завдяки ініціативі Жовківської "Свободи" було встановлено та освячено надмогильний пам'ятник видатному командирові повстанців. Настоятель місцевого храму отець Василь Момоход відслужив молебень за душу загиблого командира.

Вихованці Равської школи підготували в пам'ять про Дмитра Пелипа поетично-пісенний виступ. Про життя та подвиг славетного повстанця розповіла вчителька історії місцевої школи. А також перед громадою виступив сільський голова Ярослав Кушта.

Депутат-свободівець Ігор Іванюк у своєму виступі зазначив: "Коли дивимося на цей пам'ятник, то бачимо молоде, доброзичливе обличчя. Так розпорядилася доля, що цей світ Дмитро Пелип залишив зовсім молодим. Між датою народження і датою його трагічної загибелі майстри на пам'ятнику поставили коротке тире. Але в цьому проміжку насправді є надзвичайно багато. Це босоноге дитинство і перша прочитана в "Просвіті" книжка; розповіді батька про бої Січових Стрільців і пісні, що закликали до бою; це щасливі роки, проведені в "Пласті", і важкі роки в'язниці, які ще більше загартували дух молодого патріота. Врешті – це військовий вишкіл і сама війна – страшна і кровопролитна. Війна, у якій кожен партизан ставав йому братом і сином, а тому так боляче було прощатися із загиблими. Ця війна зрештою забрала й самого командира "Ема". Але коли Дмитро Пелип йшов до лав УПА, він прекрасно розумів за що бореться і чим ризикує. І ця його свідома присвята боротьбі за волю України повинна стати прикладом для кожного з нас.

Направду, сотник УПА Дмитро Пелип був і назавжди залишиться героєм для свого народу, і для цього він не потребує орденів чи відзнак. Найбільшою нагородою для командира "Ема" є те, що його боротьба не була даремною. Що все-таки впали імперії зла та постала незалежна Україна, що є люди, які готові відстоювати його цінності та ідеали".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ