В Житомирській області протипожежний стан інтернатних установ розглянуто на обласній нараді з керівниками таких закладів

В Житомирській області протипожежний стан інтернатних установ розглянуто на обласній нараді з керівниками таких закладів

09.11.13 14:08 0 679
7 листопада фахівці Управління ДСНС України у Житомирській області завітали до геріатричного пансіонату, що в с. Іванівка Житомирського району. На запрошення Департаменту праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації вони взяли участь у нараді з керівниками інтернатних установ області, що належать до об’єктів соціальної сфери. На Житомирщині налічується 44 таких установи, де проживає 2,5 тисячі громадян похилого віку, інвалідів та дітей. Ця категорія населення є дуже вразливою та потребує особливої уваги.

Це засвідчують і резонансні пожежі, що виникали на об’єктах соціальної сфери. Зокрема, у 2011 році усю державу сколихнула трагедія у Дубровицькому районному територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг), розташованому в с. Біле Рівненської області. Внаслідок пожежі тут загинуло 16 та отримали травми 11 осіб.

В ніч на п'ятницю 13 вересня 2013 року резонансна пожежа сталася у Росії в чоловічому відділенні психоневрологічного інтернату "Оксочі" під Новгородом. До моменту прибуття рятувальників одноповерхова будівля горіла по всій площі, що становила близько 700 квадратних метрів. Врятувалися 23 людини, загинуло 37 осіб. Причиною пожежі стало паління у ліжку пацієнтом закладу.

Аби запобігти таким подіям, органами державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки у Житомирській області упродовж жовтня були проведені перевірки протипожежного стану об’єктів соціальної сфери. Їх результати стали предметом палкого обговорення на семінар-нараді, що відбулася під керівництвом начальника Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галини Корінної.

Виступаючи перед присутніми, заступник начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Ігор Кучер наголосив на тому, що досі залишаються невиконаними 215 порушень пожежної безпеки із понад тисячі виявлених у ході проведених перевірок. За браком коштів тривалий час не усуваються недоліки капітального характеру. Зокрема, вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій будівель та споруд, заміна та приведення у працездатний стан систем протипожежного захисту, внутрішнього та зовнішнього водопостачання.

Рятувальники висловили стурбованість і тим, що на шляхах евакуації допускається оздоблення стін та стелі горючими матеріалами. При виникненні пожежі це може призвести до її швидкого розповсюдження, і, як наслідок, до трагічних випадків. Адже матеріали оздоблення (пластикова вагонка та плити МДФ) класифікуються як матеріали з високою димоутворювальною здатністю. У шести інтернатних установах для покриття підлог використовуються килими та доріжки, що здатні при горінні виділяти токсичні продукти. Допускаються використання пошкоджених електричних розеток та електропроводки. На негайному усуненні таких недоліків у протипожежній безпеці, що не вимагають фінансових затрат, наполягали керівники обласних Управлінь праці та соціального захисту населення і Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Як зазначалось на нараді, над вирішенням проблемних питань і вжиттям інших невідкладних протипожежних заходів, визначених у приписах органів держпожтехнагляду, продовжуватиме працювати керівництво соціальної сфери області.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Шевченко, Венглинський, ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ