Василь Хомінець: «Свобода» за справедливий розподіл субвенцій для областей

Василь Хомінець: «Свобода» за справедливий розподіл субвенцій для областей

09.11.13 14:46 0 861
Голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець взяв участь у засіданні комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики. Серед інших питань народні депутати обговорили проект закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територій», поданого групою депутатів. Середа авторів народний депутат від Тернополя Олексій Кайда.

Оскільки зазначена субвенція виділяється з державного бюджету місцевим бюджетам щорічно починаючи з 2010 року, законопроект вноситься з метою впорядкування принципів і умов її надання та розподілу між адміністративно-територіальними одиницями України. На жаль, у 2011 — 2013 роках розподіл здійснювався в довільній формі без урахування чисельності населення в регіонах та показників їх соціально-економічного розвитку. До прикладу: у 2011, 2012, 2013 роках для Донецької області було передбачено надходження в розмірі 398,0 млн. грн., 919,5 млн. грн.. та 400,6 млн. грн. Усього Донеччина отримала 1,7 млдр. грн. Разом з тим протягом 2011 – 2013 років кошти субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій для Тернопільської області взагалі не виділялися.

Таким чином, до прикладу, у 2012 році при середньому обсязі субвенцій з розрахунку на одного мешканця – 61,4 грн. на середньостатистичного мешканця Донецької області припало 210 грн. субвенцій, Одеської – 131,2 грн., у той час як на мешканця Львівської – 3 грн., Тернопільської – 0 гривень. Натомість ініціатори законопроекту пропонують запровадити прозорий механізм розподілу субвенцій, виходячи з чисельності населення. З ініціативи групи депутатів комітет обговорив та одноголосно схвалив законопроект, котрий на рівні бюджетного законодавства закріпить чіткий механізм розподілу коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між адміністративно-територіальними одиницями України.

Голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець висловив свою підтримку проекту закону, оскільки «його прийняття, – на переконання очільника облради, – унеможливить «ручний» розподіл субвенцій з державного бюджету та поділ областей на «угодні» та «неугодні» виконавчій владі».

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненська область: ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ