Олександр Мирний: «Рішення про будівництво комплексу з переробки радіоактивних відходів на Рівненській АЕС є надто суперечливим і загрожує ядерній безпеці держави»

Олександр Мирний: «Рішення про будівництво комплексу з переробки радіоактивних відходів на Рівненській АЕС є надто суперечливим і загрожує ядерній безпеці держави»

11.11.13 19:18 0 974
В Україні відсутня чітка стратегія зберігання, переробки та утилізації ядерних відходів, наслідком чого стає систематичне ухвалення хаотичних і суперечливих управлінських рішень, що не лише не враховують потенційних негативних наслідків для здоров’я громадян, але й можуть завдати непоправного удару ядерній безпеці держави та її міжнародному іміджу. Цю точку зору висловив міністр енергетики Уряду національної альтернативи ВО «Свобода» Олександр Мирний, коментуючи 11 листопада 2013 року рішення Кабінету Міністрів України про затвердження проєкту будівництва комплексу з переробки радіоактивних відходів на Рівненській АЕС.

«На жаль, після ухвалення цього рішення ми можемо констатувати: процес розповзання радіоактивних відходів територією України мало того, що не зупинено і не локалізовано зоною Чорнобильської АЕС, – уряд Азарова ще й підтримує його, спрямовуючи на це 271,9 млн. грн.», – наголосив Олександр Мирний.

За словами депутата-свободівця, при ухваленні рішення не було дотримано вимог Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті. Зокрема, не було поінформовано сусідні країни про наміри будівництва цього об’єкту, що, безумовно, може завдати непоправного удару по міжнародному іміджу України.

За проєктом, місткість комплексу складе 750 куб. м перероблених твердих відходів та 40 куб. м відпрацьованого мастила. Але, як наголосив свободівець, проєкт будівництва комплексу з переробки радіоактивних відходів на Рівненській АЕС навіть не був узгоджений з Мінприроди та Мінфіном. Окрім того, викликають запитання і плани витрат на фінансування.

«Хаотичність ухвалення урядом Азарова рішень є наслідком відсутности будь-якої чіткої стратегії зберігання, переробки та утилізації ядерних відходів, намагання вирішити проблеми негайно і сьогодні, не прораховуючи наслідків зробленого, які дадуть про себе знати за рік, два або за п’ять років. Узагалі, яким чином відповідна схема ухвалення рішень вписується в програму замкнутого ядерного циклу, декларовану Кабміном, – для нас залишається загадкою», – резюмував Олександр Мирний.

Прес-служба Уряду національної альтернативи ВО «Свобода»
Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)

КОМЕНТАРІ