Станіслав Ющик взяв участь у відкритті реконструйованого пам’ятного знака етнічним українцям Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Західної Бойківщини

Станіслав Ющик взяв участь у відкритті реконструйованого пам’ятного знака етнічним українцям Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Західної Бойківщини

12.11.13 08:46 0 860
10 листопада на меморіальному комплексі «Вічна слава» відбулося віче з нагоди відкриття та освячення реконструйованого пам’ятного знака депортованим у 1944-1951 роках етнічним українцям Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Західної Бойківщини з 213 населених пунктів.

Біля пам’ятного знака зібралися свідки тих драматичних подій, їхні діти, онуки, представники влади, духовенства, громадськість міста. Там лунали свідчення очевидців трагедії, які пережили примусове виселення зі своїх земель. Кожен з них розповідав свою історію зі сльозами на очах, і хоча не легко це було, проте говорили, щоб нащадки пам’ятали.

Голова обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук подякував обласній та міській владі за допомогу, що надають товариству «Холмщина».

Присутні поклали гірлянду пам’яті та скорботи, корзини та квіти. Участь у заході взяли заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Станіслав Ющик, заступник голови обласної ради Валентин Вітер, перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, громадськість міста.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл та духовенство Свято-Троїцького кафедрального собору освятили пам’ятник.

Довідково: на виконання обласної програми увічнення пам’яті жертв війни, політичних репресій та депортацій на 2011-2015рр., затвердженої рішенням облради від 13.05 2011 р. № 4/15, та доручення голови облдержадміністрації Б.Клімчука від 29.03.2013-го 6 лютого ц.р. обласною комісією у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій було підтримано проект пам’ятного знака, затверджено відповідний напис та список українських сіл Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини і Західної Бойківщини, які були спалені польськими збройними формуваннями під час антиукраїнської акції у 1942-1945 роках.

Над створенням пам’ятного знака працювали ПП «Меморіальна архітектура» (керівник - Дмитро Потапчук). З обласного бюджету на ці цілі було спрямовано 60 тис. грн.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ