У Луцьку відзначили День української писемності та мови

У Луцьку відзначили День української писемності та мови

12.11.13 12:33 0 906
«Мова — духовне багатство народу»

- Василь Сухомлинський

Свято української писемності та мови встановлене у 1997 році Указом Президента України «Про День української писемності та мови». Тож у школах та бібліотеках міста з нагоди цього дня відбулась низка тематичних заходів.

«Бережімо і шануймо нашу рідну мову» - під такою назвою відбулося свято української писемності і мови у бібліотеці-філії № 5 КЗ «Луцька міська ЦБС» для учнів 5-х класів ЛНВК № 22 – ліцею.

Про красу і милозвучність української мови розповіла волинська дитяча поетеса Наталія Бугай, яка вперше відкрила для юних читачів збірки віршів і дитячих пісень «Ой котилось колесо», «Дитинство нам ніколи не забуть», видані разом з Галиною Васіною. Доповненням до виступу автора прозвучала «Колискова для метелика» на музику Любові Мілевич.

Школярі читали вірші про Україну та неповторність української мови.

Працівники філії разом з бібліотекарями ЗОШ №22- ліцею продовжили свято мандрівкою в країну «Мовляндію», де діти взяли участь в іграх «Переговори сусіда», «Закінчи прислів’я», «Відгадай загадку», «Гуморина для Мартина», «Склади слово».

Юні читачі ознайомилися з книжковою виставкою «Наша мова калинова», де представлена література про сучасну українську мову, уроки рідного слова волинських авторів.

На згадку про свято діти отримали книгу Наталії Бугай – «Сім веселих кольорів» з автографом автора.

Також з нагоди Дня української писемності та мови у клубі літературних презентацій «Вперше», який діє в бібліотеці – філії № 10 м. Луцька, відбувся літературно-мистецький перфоманс за участю письменниці Ольги Ляснюк-авторки поетичних збірок «Босоніж у вічність», «Третє бажання», «АНАЛОГіЯ», «Поцілунки у скло».

Захід тривав під музичний акомпанемент Тараса Форманюка та Назара Рейкіна.

Поезію Ольги Ляснюк читали художники, а прозу виконувала сама авторка.

Окрасою заходу були картини молодої художниці Юлії Мозолюк.

У Луцькій музичній школі №1 імені Фридерика Шопена відбулося музично-літературне свято «Дзвени, рідна мово, в піснях України».

Під час заходу звучали вірші українських поетів про мову та українську пісню у виконанні учнів Н. Стаднюк, М.Калимуна, С.Коберника, Д.Акармана, О.Ліщука, О.Тисленкової.

Українські народні та авторські пісні виконали учні відділу хорових дисциплін та сольного співу А.Урбан, А. Колядко, К. Озеруга, Д. Зубчук.

Юні музиканти Н.Скрябіна, М.Бандура, А.Горбач, М.Мар’юк, О.Яковлюк, П.Тітяєв, Я.Філюк, сестри Д.Ліщук та О. Ліщук виконали обробки українських народних пісень на різних музичних інструментах.

Учасники заходу та глядачі - учні Луцької спеціалізованої школи I-III ступенів № 1, брали активну участь у літературних іграх та грі «Відгадай мелодію».

Управління культури міської ради (723426, 720447)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 13.11.2013 об 11.00 год. в ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ