Євген Мельник: "Розриті могили українсько-польських протистоянь кровоточать неправдою"

Євген Мельник: "Розриті могили українсько-польських протистоянь кровоточать неправдою"

12.11.13 08:03 0 1142
10 листопада 2013 року в обласному центрі Волині на Меморіалі пам'яти відбулося віче з нагоди відкриття та освячення реконструйованого пам'ятного знака депортованим 1944-1951 рр. українцям Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Західної Бойківщини. У заходах узяли участь і представники Всеукраїнського об'єднання "Свобода" – народний депутат України Євген Мельник, депутати Волинської обласної ради Олександр Пирожик, Святослав Боруцький, Микола Собуцький, депутати Луцької міської ради.

Реконструйований пам'ятний знак депортованим 1944-1951 рр. етнічним українцям освятили представники духовенства Луцького Свято-Троїцького катедрального собору УПЦ Київського Патріархату на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом. Присутні поклали до пам'ятного знака вінки та квіти. Ведучий віча, голова обласного ветеранського громадсько-культурного товариства "Холмщина" Микола Онуфрійчук подякував усім волинянам за те, що по війні з душевною теплотою прийняли депортованих холмщаків на своїй землі, тож Волинь стала для них другою домівкою.

У своєму виступі народний депутат України свободівець Євген Мельник розповів, що про сумні події, які відбувалися в роки Другої світової війни на Холмщині, знає не з книжок, а з розповідей своїх батьків. У 30-х роках минулого століття його батько Іван Мельник за дорученням українських патріотичних організацій провадив просвітницьку діяльність на Холмщині. Саме тут познайомився з майбутньою дружиною. 1937 року його депортували поляки з цих територій уперше, а 1944 року –вдруге (разом із сім'єю їх депортували з холмського села Городла на Волинь).

"Я з перших вуст знаю, скільки кривди натерпілися від поляків українці, як поляки спалювали цілі українські села, як вибивали українців, не жалкуючи ні малих, ні старих. Зі слів мого тата, таке творили банди польської Армії Крайової, так звані "батальйони хлопські", а також польські "шуцманшафт"-поліцаї, що перебували на службі в гітлерівців", – зауважив Євген Мельник.

Одночасно, як зазначив свободівець, етнічні чистки українців зі сторони поляків на Холмщині та Підляшші відбувалися не лише 40-х років минулого століття. Як свідчать історичні документи, 17 грудня 1920 року польський Сейм ухвалив документ "Про надання землі солдатам Війська Польського". Лише протягом 1921-1926 років 7200 поселенців-поляків оселилися на західноукраїнських землях. У ті часи були заборонені видання українською мовою, а так званим "осадникам" було рекомендовано відчувати себе господарями на цих землях.

Потрібно згадати, що за Версальським мирним договором Польщі було надане право на тимчасову адміністрацію Східної Галичини з умовою надання тим землям автономії, тому 15 березня 1923 року рішенням Ради амбасадорів цей пункт було підтверджено. Але в цей час Польща запровадила режим терору на українських землях. Польське військо відстрілювало українську інтелігенцію, свідоме селянство. В ці роки було створено концентраційні табори в Дамб'ю, Тухолі, Бересті.

Таким чином, понад 100 тисяч українців у 20-х роках було інтерновано. Вони перебували в жахливих санітарних умовах. Гинули від голоду і хвороб. У цей час загинуло майже 50 тисяч українців на Галичині та Волині, Поліссі та Холмщині. Почалася брутальна полонізація, скасовано всі права українців. Українську мову було заборонено в школах, судах, державних установах. Було знищено українські бібліотеки, товариство "Просвіта". Було впроваджено сувору цензуру української преси. Водночас польські "осадники", яких наділяли різними пільгами, отримали завдання проводити жорстку полонізацію.

31 липня 1924 року професор Станіслав Грабський на засіданні Польського Сейму заявив, що за 25 років українську проблему в Польщі буде цілковито зліквідовано. Навіть було видано книжку під назвою "Проект на знищення Русі".

Ще 1941 року на Холмщині та Підляшші з'явилися польські терористичні лоївки, які почали вбивати українців і нищити українські села. Масові вбивства провідних свідомих українців поляки почали ще в квітні 1942 року. Нищення українських сіл "підчисту" почалися на початку 1943 року. І тоді настало 12 липня 1943 року… Тож якщо говорити про корені "Волинської трагедії", то спершу треба розказати всю правду про ще страшнішу "Холмську трагедію". Таке думку висловив націоналіст, виступаючи на вічі.

"Шовіністично налаштовані польські політики хочуть заховати свої злочини нищення українців і винними в усіх українсько-польських протистояннях зробити саме нас, українців. Тож розриті могили українсько-польських протистоянь тепер кровоточать неправдою. Аби відстояти історичну правду про нищення українців поляками, народні депутати України від ВО "Свобода" зареєстрували постанову про відзначення 70-річчя нищення та депортації українців на території Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Західної Бойківщини. Депутати від "Свободи" зареєстрували документ, у якому пропонують визнати ці події "етнічними чистками з ознаками геноциду". Свободівці зареєстрували також законопроєкт щодо належного соціяльного захисту репресованих та депортованих українців та їхніх нащадків", – додав Євген Мельник.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Попередня новина: Тернополяни завоювали ...
Наступна новина: Віктор Ратушняк: "Ми ...

КОМЕНТАРІ