На Хмельниччині 15 років Національна служба посередництва і примирення на захисті інтересів найманих працівників

На Хмельниччині 15 років Національна служба посередництва і примирення на захисті інтересів найманих працівників

12.11.13 14:52 0 969
У листопаді 1998 року відповідно до статті 15 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» Президентом України було утворено Національну службу посередництва і примирення як постійно діючий держаний орган, покликаний сприяти поліпшенню соціально-трудових відносин, запобігати виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), прогнозувати та сприяти своєчасному їх вирішенню, здійснювати посередництво задля вирішення таких спорів (конфліктів).

У той час на території Хмельницької області забезпечення виконання цих завдань покладалось на Західне регіональне відділення НСПП з центральним представництвом у місті Львові. Проте, практика вирішення колективних трудових спорів на виробничому та територіальному рівнях засвідчила потребу удосконалення діяльності НСПП, а тому Указом Президента України від 30 грудня 2000 року в Автономній Республіці Крим та областях були утворені відділення Національної служби посередництва і примирення.

Зокрема, з січня 2001 року у Хмельницькій області свої повноваження здійснює структурний підрозділ Національної служби посередництва і примирення – відділення НСПП, діяльність якого спрямована на запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) шляхом вдосконалення системи превентивних заходів з метою недопущення розвитку конфліктних ситуацій. У результаті діяльності Відділення із запобігання виникненню колективних трудових спорів за 15 років вдалося попередити переростання у колективний трудовий спір близько 250 випадків загострення стану соціально-трудових відносин.

Поряд з цим, за 15 років роботи Служби на теренах Хмельниччини було вирішено 61 колективний трудовий спір та 115 вимог, що виникли у зв’язку з розбіжностями щодо виконання колективного договору, угоди та невиконання вимог законодавства про працю. Найбільша їх кількість зареєстрована у 1999, 2000 та 2005 роках.

Враховуючи, що економіка області має переважно сільськогосподарську спрямованість, більшість колективних трудових спорів (конфліктів) виникала на підприємствах переробної промисловості. Поряд з цим, досить проблемними залишаються такі галузі економіки як житлово-комунальне господарство, транспорт та будівництво, де упродовж зазначеного часу реєстрували колективні трудові спори (конфлікти).

Одним з найбільш соціально болючих питань, що були і є причиною виникнення розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцями в області, є заборгованість із виплати заробітної плати. У взаємодії з органами місцевої державної влади та самоврядування, профспілками, організаціями роботодавців та громадськістю, по колективних трудових спорах, вирішенню яких сприяло Відділення, та внаслідок здійснення заходів із запобігання їх виникненню, за 1998-2012 роки погашено 83% від суми боргу заборгованості із виплати заробітної плати, що стала причиною виникнення розбіжностей та виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).

Значною мірою позитивний результат цієї роботи був забезпечений завдяки спільним зусиллям соціальних партнерів та відділення НСПП. Адже всі ми працюємо задля однієї спільної мети – досягнення соціальної стабільності та забезпечення сталого розвитку соціально-економічних та трудових відносин в області.

Одним із важливих складників у діяльності Відділення є спрямування його роботи на взаємодію з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями роботодавців та профспілок. З цією метою відділенням НСПП укладено 11 Угод про співпрацю та взаємодію, зокрема, з Федерацією профспілок Хмельницької області, галузевими профспілковими організаціями працівників культури, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, будівництва, агропромислового комплексу, Об’єднанням роботодавців Хмельницької області, УМВСУ та СБУ в Хмельницькій області. Готовність до подальшої співпраці у сфері стабілізації стану соціально-трудових відносин висловили ряд інших зацікавлених структур, з якими упродовж поточного року заплановано укласти подібні угоди.

Після вступу у дію Закону України „Про соціальний діалог в Україні” з 2011 року відбулось 26 засідань Комісії Відділення з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців. За наслідками цієї роботи визнано репрезентативними 24 організації профспілок та 2 організації роботодавців, уповноваженим представникам яких видані свідоцтва про відповідність критеріям репрезентативності на територіальному рівні зазначених сторін соціального діалогу.

Впроваджуючи норми Закону України «Про соціальний діалог в Україні», з метою об’єднання зусиль сторін, спрямованих на поліпшення стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), сприяння їх своєчасному вирішенню, відділення НСПП спрямовує свою діяльність на підвищення рівня правової обізнаності сторін соціального діалогу на територіальному рівні.

Так, за останні півтора роки працівниками Відділення взято участь у 12 навчально-тематичних семінарах з цих питань та підготовлено до друку 46 публікацій у місцевих засобах масової інформації.

Істотний внесок у поліпшення стану соціально-трудових відносин у колективах області та забезпечення оперативного інформування про спірні чи конфліктні ситуації роблять представники позаштатних інституцій НСПП – завідувачі 26-ти інформаційно-консультаційних центрів НСПП, які діють у 20-ти районних центрах та 6-ти містах обласного значення Хмельниччини, 12 трудових арбітрів та 5 незалежних посередників.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Державтоінспекція ...
Наступна новина: Волинь: 9-10 листопада в ...

КОМЕНТАРІ