Із Львівськими рятувальникам проведено заняття з психологічної підготовки в умовах ліквідації надзвичайних ситуацій ,

Із Львівськими рятувальникам проведено заняття з психологічної підготовки в умовах ліквідації надзвичайних ситуацій ,

12.11.13 13:17 0 846
Днями на Бориславському навчальному полігоні Головного управління ДСНС України у Львівській області відбулися заняття з психологічної підготовки з особовим складом пожежно – рятувальних підрозділів Львівщини. До участі у навчаннях залучили представників служби медицини катастроф та психологів ГУ ДСНС України у Львівській області. Проводяться такі навчання щорічно, з метою формування у молодих фахівців високих морально-вольових якостей, вдосконалення пожежно-тактичних знань і вмінь, а також навчання прийомам і способам гасіння пожеж на об’єктах зберігання нафти і нафтопродуктів. Очолив тренування заступник начальника ГУ ДСНС України у Львівській області з реагування на надзвичайні ситуації Валерій Глобенко.

Бориславський навчальний полігон є унікальним та єдиним на теренах Західної України. Побудований у 1972 році з метою тренування вогнеборців у гасінні нафти та нафтопродуктів, а також легкозаймистих речовин. На території полігону розміщена теплодимокамера для проведення тренувань вогнеборців в умовах, близьких до реальної пожежі, тренувальний місток та навчальна вежа для порятунку людей з висоти. Окрім цього тут розміщені резервуари, ємністю 3 тис. і 5 тис. літрів, та амбар, площею 400 кв.м, у якому під час тренувань запалюють нафту.

Під час навчань рятувальники вправлялися у гасінні пожеж у амбрах з нафтою, проходили випробування на смузі психологічної підготовки та у теплодимокамері, вдосконалювали свої навички у використанні рятувальних пристроїв при рятуванні та евакуації потерпілих з висот. Психологи ДСНС розгорнули на навчальній базі пункт екстреної психологічної допомоги для надання психологічної підтримки рятувальникам, у складних для сприйняття ситуаціях.

Тренувальний день складався з виконання комплексу вправ, які впливають на моральну стійкість рятувальників та здатність «тверезо» мислити в умовах, небезпечних для життя. Молоді фахівці здійснили підйом на висоту 25 м по автодрабині, долали палаючий лабіринт, проходили місток, прокладений через басейн із запаленою рідиною.

Наступний етап навчань вимагав виконання вправ по проведенню саморятування із висоти, та вміння правильно фіксувати потерпілих, за допомогою в’язання рятувальної петлі.

Часто вогнеборцям приходиться працювати у сильно задимлених приміщеннях, де температура є особливо високою, а навколишні умови надзвичайно складними для виконання бойових завдань. Подолання паніки для рятувальника, за таких умов роботи - є першочерговим завданням. Саме тому під час навчань фахівці ДСНС проводили пошукові операцій в теплодимокамері, здійснювали розвідку осередку пожежі, його ліквідацію та порятунку потерпілих за умов сильної задимленості та високої температури.

Заключним етапом навчань стало гасіння амбару із нафтопродуктами, ємністю 2,5 тисячі куб. м. Під час ліквідації таких пожеж виникає сильне теплове випромінювання, тому весь особовий склад працював у спеціальних тепловідбивних костюмах.

Підсумовуючи тренувальний день В. Глобенко оцінив проведені навчання позитивно: « проводилися навчання і заняття з молодими офіцерами, прямим обов’язком яких є оперативне реагування на надзвичайні ситуації. Проведення таких тренувань є необхідним для усвідомлення молодими офіцерам усіх небезпек, які можуть виникнути при ліквідації пожеж чи інших надзвичайних ситуацій. Усі завдання по ліквідації та керівництву гасіння пожеж, а також дотримання правил безпеки при боротьбі із полум’ям успішно відпрацьовані. Сподіваємося, що набутий практичних досвід молоді фахівці ДСНС зможуть застосувати при несенні бойових чергувань».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 12 листопада о 19:00 у ...
Наступна новина: У Чернігові підтримали ...

КОМЕНТАРІ