У Львівській області депутати обласної ради вшанували керівника Служби безпеки ОУН Ярослава Дякона

У Львівській області депутати обласної ради вшанували керівника Служби безпеки ОУН Ярослава Дякона

12.11.13 09:05 0 888
10 листопада 2013 року свободівці вшанували 65-ту річницю загибелі п'ятьох воїнів УПА поблизу села Шпильчина Перемишлянського району. У заходах взяли участь депутати Львівської обласної ради Андрій Холявка, Ярослав Мудрий, Левко Дуда, активісти Перемишлянської "Свободи".

Урочистою ходою мешканці села Шпильчина та навколишніх сіл, а також делегації зі Львова та Винник з церковними хоругвами, співаючи повстанські пісні, пройшли до місця криївки та останнього бою членів Проводу ОУН та вояків УПА. 65 років тому, 9 листопада 1948 року, п'ятеро повстанців дали тут останній свій бій. Серед них був керівник Служби безпеки ОУН Ярослав Дякон (псевдо "Мирон").

На місці бою повстанців було відправлено панахиду, після чого розпочалося урочисте віче. У своєму виступі під час віча депутат Львівської обласної ради Андрій Холявка, зокрема, зазначив, що цього року виповнюється 100 років від дня народження керівника Служби безпеки ОУН Ярослава Дякона. "Цей хрест стоїть на місці останнього бою наших героїв. На жаль, вони не були поховані. Останки Дякона, як і більшості провідників ОУН-УПА, були знищені енкаведистами. Але пам'ять про них і про їхню боротьбу жива. Свідченням цього є і цей пам'ятник на місці їх загибелі, і всі ми, які прийшли на цю гору вшанувати їх подвиг. А те, що серед нас багато молоді і навіть дітей, говорить, що ця пам'ять буде довгою", – зазначив Андрій Холявка.

"П'ять хлопців перед смертю знищили чотири вози енкаведистів. Тут вони в нерівному бою полягли, але вони перемогли. Бо те, за що вони віддали своє життя – Незалежну Україну, ми маємо. І те, що всі ми тут зібралися, потрібно не так їм, як нам, щоб пам'ятати, якою ціною вдалося здобути державу", – наголосив Ярослав Мудрий.

Своїми спогадами із присутніми поділився очевидець цих подій, який тринадцятилітнім хлопчаком разом із товаришем побував у криївці відразу після відходу енкаведистів.

Члени товариства "Пам'ять" віддали полеглим воякам військові почесті, а хор "Горлиця" виконали низку повстанських пісень.

Довідка

Дякон Ярослав Андрійович (псевда: "Дмитро", "Мирон") народився 2 лютого 1913 у селі Дев'ятники Жидачівського району Львівської області.

Один із організаторів ОУН у Бібрському повіті. З 31 жовтня 1937 до 9 березня 1938 року - політв'язень польських тюрем. Член окружного проводу ОУН Львівщини протягом 1938–1941.

Референт Служби Безпеки Львівської області у 1942–1948, згодом у званні майора очолює СБ ОУН після загибелі Миколи Арсенича.

Загинув 19 листопада 1948 у бою з опергрупою МГБ біля села Шпильчина Перемишлянського району Львівської області.

Нагороджений Срібним Хрестом заслуги УПА у 1947 році.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Невідомі особи знищили ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ