У Львівській області Олег Панькевич привітав відому громадську діячку Стефанію Шабатуру зі 75-річчям

У Львівській області Олег Панькевич привітав відому громадську діячку Стефанію Шабатуру зі 75-річчям

12.11.13 17:25 0 892
10 листопада 2013 року у Церкві Стрітення Господнього у Львові відбулося Богослужіння за здоров'я та довгі і щасливі роки життя Стефанії Шабатури з нагоди її 75-ліття. Серед тих, хто прийшов привітати відому українську мисткиню, політв'язня, дисидентку, - народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич, депутати Львівської обласної ради свободівці Андрій Холявка та Ярослав Кравченко, а також громадські та політичні діячі.

Олег Панькевич привітав ювілярку від усієї парламентської фракції ВО "Свобода". "Ми пишаємося, що маємо нагоду спілкуватися з людиною такого таланту, такої волі та сили духу, - зазначив Олег Панькевич. – Стефанія Шабатура та її побратими - покоління українців, які в 60-70-тих роках відрито заявили свій протест комуністичному режиму, - наблизили українську незалежність. Неоціненним є їхній вклад у відродження Української церкви, становлення державності, створення громадянського суспільства". Він побажав Стефанії Шабатурі міцного здоров'я, сили та наснаги.

Своєю чергою Андрій Холявка привітав Стефанію Шабатуру від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія та вручив ювілярці почесну відзнаку Львівської обласної ради.

За словами депутата Львівської обласної ради, Стефанія Шабатура – це одна з небагатьох шістдесятників, які на залишаються серед нас. "Ця особистість у часи утисків та несправедливості, не боячись нікого, виступала на захист національної мови і культури, свободи творчості. Її внесок у здобуття для України незалежності є дуже вагомим. Адже у часи панування радянської влади люди дуже потребували моральної та духовної підтримки, щоби боротися за свободу для нашої країни. Такою підтримкою для них, без сумніву, була Стефанія Шабатура, яка своїми відважними діями демонструвала, що українці – це сильний та волелюбний народ, який заслуговує на незалежність", – зауважив Андрій Холявка.

Довідка

Народилася Стефанія Шабатура у 1938 році в с. Іване-Золоте в селянській сім'ї. Закінчила місцеву семирічну школу, а потім середню школу в с. Поточиська Городенківського району Івано-Франківської області. Значний вплив на формування таланту молодої художниці мала її мати – самодіяльна художниця.

Стефанія Шабатура закінчила художній інститут у Львові. Ткала гобелени, брала участь у багатьох мистецьких виставках, зокрема в Республіканській виставці – ярмарку 1971 році в Києві. Наприкінці 60-х років зацікавилася літературою самвидаву. У січні 1972 року була заарештована за антирадянську пропаганду. Засуджена на 5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання. Каральні органи знищили 200 рисунків і 70 екслібрисів Стефанії Шабатури.

С. Шабатура була співавтором багатьох збірників поетів і звернень до різних міжнародних організацій і радянських установ. 2 грудня 1979 р. закінчився її строк заслання і вона повернулася в Україну. Жила у Львові під адміністративним наглядом.

Наприкінці 80-х років Стефанія Шабатура активно включилася в рух за національне відродження. Була активісткою Львівських організацій Меморіалу НРУ, брала участь у боротьбі за відродження репресованої УГКЦ.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ