Спеціальні правила оподаткування для інвестиційних проектів

Спеціальні правила оподаткування для інвестиційних проектів

12.11.13 23:07 0 965
Починаючи з 1 січня 2013 року, суб’єкти господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки, користуються спеціальними правилами оподаткування прибутку, визначеними п.10 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України. А саме, тимчасово, з 01.01.2013 по 31.12.2022, прибуток, отриманий від реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки, схвалені відповідно до Закону України від 06.09.2012 № 5205-VI "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць", суб’єктами господарювання, оподатковується за ставкою:
з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2017 року включно - 0 відсотків;
з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2022 року включно - 8 відсотків;
з 1 січня 2023 року - 16 відсотків.
Статтею 2 Закону № 5205-VI визначено, що пріоритетними галузями економіки є галузі, спрямовані на забезпечення потреб суспільства у високотехнологічній конкурентоспроможній екологічно чистій продукції, високоякісних послугах, які реалізують державну політику щодо розвитку виробничого та експортного потенціалу, створення нових робочих місць.
В цілях стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць Кабінет Міністрів України визначив перелік пріоритетних галузей економіки. Підприємства, які реалізують інвестиційні проекти у визначених Кабміном пріоритетних галузях економіки, мають право на застосування пільгової ставки податку на прибуток та інших особливостей оподаткування, визначених Податковим Кодексом України.
Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.08.2013 № 843-р, до пріоритетних галузей економіки відносяться:
1. Агропромисловий комплекс за напрямами - виробництво, зберігання харчових продуктів, у тому числі дитячого харчування, а також виробництво біопалива, з орієнтацією на імпортозаміщення.
2. Житлово-комунальний комплекс за напрямами:
створення об'єктів поводження з відходами (побутовими, промисловими та відходами, які утворилися в результаті добування та перероблення корисних копалин і виробництва електричної та теплової енергії);
будівництво, реконструкція і технічне переоснащення у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення.
3. Машинобудівний комплекс за напрямами - виробництво нових та імпортозаміщуючих видів комп'ютерів, електронної та оптичної продукції, машин і устатковання, електричного устатковання, автотранспортних та інших транспортних засобів.
4. Транспортна інфраструктура за напрямами - будівництво, реконструкція і технічне переоснащення у сфері транспортної інфраструктури.
5. Курортно-рекреаційна сфера і туризм за напрямами - будівництво курортно-рекреаційних об'єктів та об'єктів туристичної інфраструктури.
6. Переробна промисловість за напрямом - імпортозаміщуюче металургійне виробництво.
Особливості застосування пільгового режиму оподаткування прибутку визначені пунктом 29 підрозділу 4 розділу XX Кодексу.
Звертаємо увагу суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки, що відповідно до п.2 підрозділу 4 розділу XX Кодексу, починаючи з жовтня поточного року вони авансові внески не сплачують, а для визначення податкових зобов'язань у 2013 році мають надати до контролюючого органу податкові декларації за підсумками трьох кварталів та за 2013 рік.

Прес-служба Головного управління
Міндоходів у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чи буде нараховуватись ...

КОМЕНТАРІ