В Закарпатській області рахівська "Свобода" провела футбольний турнір на Кубок Карпатської Січі

В Закарпатській області рахівська "Свобода" провела футбольний турнір на Кубок Карпатської Січі

13.11.13 10:19 0 946
10 листопада 2013 року в рамках відзначення 75-ї річниці створення Організації Народної Оборони "Карпатська Січ" на стадіоні ФК "Карпати" у Рахові районна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" провела футбольний турнір на Кубок Карпатської Січі. У футбольному змагу взяли участь команди футбольних клубів "Карпати" (Рахів), "Ялинка" (Великий Бичків), "Кісва" (Косівська Поляна) та ФК села Водиця. Учасників турніру та переможця – футбольний клуб "Кісва" – привітали голова Рахівської районної організації ВО "Свобода" Микола Косівський та сивочолий січовик Юрій Ерстенюк, учасник героїчних подій доби Карпатської України.

"На стадіоні ФК "Карпати" відбувається турнір з футболу, присвячений 75-й річниці утворення Організації Народної Оборони "Карпатська Січ", яка була військовим формуванням Карпатської України. Змагання покликані сприяти відродженню історичної пам'яти, прославленню героїв Карпатської Січі та пропаганді здорового способу життя", – заявив перед стартом турніру Микола Козурак, заступник голови Рахівської районної організації ВО "Свобода". Після вступного слова капітани команд Юрій Микуличинський, Едуард Гумеров, Володимир Митрюк, Василь Магей під звуки Гімну України підняли Державний прапор.

На турнірі виступив голова Рахівської "Свободи" Микола Косівський: "Радо вітаємо учасників змагань та глядачів на футбольному турнірі на Кубок Карпатської Січі, присвяченому 75-й річниці створення національної армії Карпатської України. Ми плануємо проводити цей турнір щороку в ім'я наших героїв, якими були й наші земляки".

Відтак виступив очевидець та учасник тих подій, герой-січовик Юрій Ерстенюк, який закликав не бути байдужими до нинішніх подій у державі та рідному краї: "Ми маємо відстоювати українську мову, не забувати про культуру і традиції, берегти рідну землю та поважати і шанувати подвиги дідів-прадідів. Вам, молодим, жити на цій землі і будувати своє майбутнє", – зазначив січовик.

Турнір відбувається за так званою "олімпійською" системою – за допомогою жеребу було визначено пари пів фіналістів.

ФК "Ялинка" з Великого Бичкова 1:1 (пен. 5:4) та ФК "Водиця". У першому матчі точилася рівна боротьба, гравцям "Ялинки" вдалося першими відкрити рахунок, проте в другому таймі через помилку захисників нападник "Водиці" вийшов сам на сам з голкіпером "Ялинки" і зрівняв рахунок. Переможця визначили в серії пенальті, і тут фортуна усміхнулася гравцям із Великого Бичкова.

ФК "Карпати" Рахів 0:0 (пен. 0:3) – ФК "Кісва" Косівська Поляна. Два тайми рахівські "Карпати" просиділи на воротах Кісви, але м'яч не хотів влітати в сітку воріт. У цьому матчі було все – і поперечини, і штанги, з усіх боків намагалися пробити оборону "Кісви", та дива у воротах творив молодий воротар "Кісви" Сергій Йосипчук. Довелося проводити футбольну лотерею – серію пенальті. Фортуна не залишила Йосипчука і він відбив всі три удари з одинадцятиметрової позначки від гравців "Карпат", забезпечивши команді фінальний поєдинок, а собі – звання найкращого воротаря турніру.

Рахівські "Карпати" на матч за 3 місце випустили молодих і перспективних футболістів з юнацької команди і молодь показала результат: ФК "Карпати" Рахів 1:0 ФК "Водиця" с. Водиця.

Гострою та напруженою виявилася боротьба у фінальному поєдинку за Кубок Карпатської Січі – ФК "Ялинка" В. Бичків 1:2 ФК "Кісва" Кос. Поляна. "Кісва", яка два тайми відбивалася від рахівських "Карпат", у пів фіналі пішла на штурм "Ялинки" з В.Бичкова і як результат – два голи Павла Поповича забезпечили "Кісві" Кубок Карпатської Січі, а Павлу – звання бомбардира турніру. "Ялинці" вдалося відіграти один м'яч, на більше у гравців не залишилося сил.

Микола Косівський вручив футбольному клубу "Кісва" з Косівської Поляни Кубок Карпатської Січі, привітав найкращих гравців турніру: воротаря Сергія Йосипчука та бомбардира Павла Попович із c. Косівська Поляна, нападника Едуарда Гумерова із Великого Бичкова.

Довідка: 11 жовтня 1938 року Закарпаття увійшло до складу Чехословаччини як автономна Підкарпатська Русь. Ставши на шлях побудови незалежної держави, Закарпаття постійно зазнавало нападів польських та угорських диверсійних груп. Мати свою армію стало найпершою необхідністю, тому для захисту Карпатської України 9 листопада 1938 р. було сформовано "Організацію Народної Оборони Карпатська Січ", яка стала військом Карпатської України. Командантом ОНОКС став Дмитро Климпуш, родом із Ясіня, раніше – керівник спортивно-культурного товариства "Січ". Велику допомогу в створенні Карпатської Січі надала ОУН. З наближенням весни 1939 року Чехословаччина була окупована, втратила цілісність, унаслідок чого Словаччина і Карпатська Україна проголосили незалежність. Німеччина пропонує Карпатській Україні капітулювати та здатись на ласку хортистської Угорщини. У відповідь почула від Михайла Колодзінського: "У словнику українського націоналіста немає слова "капітулювати". Проголошена 15 березня 1939 року в Хусті незалежність Української держави – заслуга простих січовиків – молодих хлопців, відданих ідеї українського націоналізму, простих українців, які мали усвідомлення того, що попереду – ворог, а позаду – Українська держава, яку треба захищати.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "К'єво" отримав головного ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ