У Львівській області задача слідчого - правильно формулювати питання для експерта

У Львівській області задача слідчого - правильно формулювати питання для експерта

13.11.13 17:32 0 996
6 листопада, згідно з графіком проведення бінарних занять, курсанти другого курсу факультету з підготовки фахівців для підрозділів слідства Львівського державного університету внутрішніх справ відвідали Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України у Львівській області (далі -НДЕКЦ).

На території центру молодих правоохоронців зустрів заступник начальника відділу криміналістичної експертизи та обліків підполковник міліції Андрій Савка, який коротко розповів про структуру, основні функції та види експертних досліджень, що проводяться в НДЕКЦ.

«Фахівці центру сприяють працівникам підрозділів ОВС у виявленні, фіксації та вилученні речових доказів з місць скоєння злочинів, а також, у встановленні важливих для розслідування кримінальних проваджень обставин. Спеціалісти-криміналісти експертної служби окрім проведення експертиз, беруть участь в оглядах місць подій, слідчих експериментах, залучаються до розслідування кримінальних правопорушень», - зазначив експерт.

Надалі, групу курсантів знайомив із відділами та лабораторіями, а також їх керівниками, заступник начальника НДЕКЦ - начальник відділу організації роботи з техніко-криміналістичного забезпечення органів внутрішніх справ полковник міліції Ярослав Палій.

Отже, під час заняття, майбутні слідчі ознайомились із основними завданням та особливостями роботи таких підрозділів центру як хімічна лабораторія та лабораторія досліджень харчових продуктів, лабораторія судово-медичних імунологічних досліджень відділу спеціальних видів експертизи, сектор дактилоскопічної експертизи та обліку, лабораторія технічних досліджень документів та почерку, лабораторія автотехнічних досліджень тощо.

У відділі криміналістичної експертизи та обліків сектору балістичних трасологічних експертиз та обліків, відвідування якого, за словами курсантів, виявилось для них найцікавішим, майбутні слідчі за допомогою мікроскопу порівняння МС-1 розглядали сліди на гільзах. А начальник відділу вибухотехнічних та пожежно-технічних досліджень майор міліції Андрій Штангрет, крім ознайомлення з особливостями роботи очолюваного ним підрозділу, продемонстрував курсантам спеціальне обладнання вибухотехнічної лабораторії, призначене для розвідки та транспортування вибухових пристроїв або підозрілих предметів.

Варто зазначити, що усі без винятку спеціалісти науково-дослідного центру, а також керівники його відділів та лабораторій, з якими довелося поспілкуватися курсантам, наголошували - надзвичайно важливим у дослідженні обставин справи та формулюванні експертних висновків є те, наскільки правильно та чітко сформулював питання слідчий.

«Можна з впевненістю сказати, що практика проведення бінарних занять є важливою складовою у підготовці майбутніх працівників органів внутрішніх справ. Адже, таким чином молоді люди не тільки набагато краще засвоюють інформацію, а ще й отримують навички, що стануть їм у нагоді в подальшій службовій діяльності», - зазначає професор кафедри кримінального процесу та криміналістики полковник міліції Римма Римарчук, яка супроводжувала курсантів до НДЕКЦ.

ВЗГ Львівського державного

університету внутрішніх справ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Понад 13 млн. грн. ПДВ ...

КОМЕНТАРІ