Житомирщина: дні інформування сприятимуть збереженню та розвитку етнічної самобутності національних меншин області

Житомирщина: дні інформування сприятимуть збереженню та розвитку етнічної самобутності національних меншин області

13.11.13 10:58 0 1040
«З метою зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин області будуть проведені Дні інформування в районах та містах нашого регіону за участю керівників релігійних громад, організацій національних меншин. Багатогранність національного складу населення Житомирщини вимагає виважених дій у сфері реалізації державної національної політики, тому департаментом постійно проводяться зустрічі з представниками національних громад, організовується підтримка у проведенні культурних етнічних конкурсів та фестивалів, - зазначила директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ірина Басова, відповідаючи на запитання журналістів щодо проведення Днів інформування в області. – Дні інформування покликані сприяти збереженню та розвитку етнічної самобутності національних меншин України, задоволенню їх культурних, мовних та інформаційних потреб».

Житомирщина, реалізовуючи державну політику Президента України, активно сприяє задоволенню етнокультурних потреб національних меншин: відродженню їхніх звичаїв і традицій, всебічному розвитку мови й освіти, аматорського та професійного мистецтва, охороні та збереженню пам\'яток історії та культури, заснуванню періодичних видань. В області регулярно проводяться обласні фестивалі національних культур, представники національних спільнот беруть участь у святкуванні історичних ювілеїв, пам’ятних дат. Департаментом забезпечується широке анонсування усіх культурних заходів за участю представників різних національностей та сприяння у висвітленні їх в регіональних ЗМІ. Так Житомирська обласна державна телерадіокомпанія транслює передачу «Слово польське», а на обласному радіо щомісяця виходять в ефір польськомовна програма «Єдність» та програма «Чеська світлиця». На Житомирщині зареєстровано 10 друкованих видань національних меншин, зокрема польської, російської та єврейської. За цільовим призначенням це видання релігійні, громадсько-просвітницькі, загальнополітичні. Засновниками видань є релігійні і громадські організації, юридичні і фізичні особи.

Довідково: На Житомирщині офіційно зареєстровано більше 63 національно-культурних товариств. Найбільшою суспільно-громадською та культурно-просвітницькою активністю вирізняються Польське наукове товариство у Житомирі, обласна Спілка поляків України, обласне німецьке національно-культурне товариство «Відергебурт», Житомирська міська Спілка волинських чехів, обласна громадська організація «Руська співдружність».

Найпопулярнішими серед фестивалів та концертів за участі національних меншин є Обласний фестиваль польської національної культури «Полоній на осінь в Романові», Дні польської культури у Житомирі та Міжнародний фестиваль польської культури «Веселка Полісся». За сприяння Житомирського обласного німецького культурно-національного товариства «Відергебурт» щороку в Житомирі проходять грудневі музичні вечори – конкурс піаністів імені С.Ріхтера. Вагому роль в розвитку етнонаціональних відносин відіграє Житомирська обласна громадська організація «Руська співдружність», за ініціативи якої проходять «День родини, любові і вірності», конкурс дитячого малюнка за мотивами казок О.С.Пушкіна, персональні виставки художника-графіка Ю.І.Бірюкова.

На Житомирщині функціонує близько 600 загальноосвітніх навчальних заклади, в яких вивчаються мови національних меншин, серед яких 3 школи з російською мовою викладання та 2 єврейських загальноосвітніх навчальних заклади. У навчальному році 2013-2014 в 415 школах у 5-х класах російська мова вивчається, як друга іноземна мова. Майже 41 тис. учнів в області вивчають російську як предмет та близько 14 тис. учнів – факультативно.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У рамках акції ...

КОМЕНТАРІ