“На Тернопільщині - епідемії кору немає”

“На Тернопільщині - епідемії кору немає”

13.11.13 13:49 0 1203
Про це повідомив начальник Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області, головний державний санітарний лікар Тернопільської області Володимир Паничев. Він запевнив, що в нашій області ситуація з кором є контрольованою.
За даними щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності в Тернопільській області за період з 31 жовтня по 6 листопада 2013 року зареєстровано 2 випадки кору.
- На сьогодні ми маємо низький рівень захворюваності на кір – продовжив Володимир Олександрович. - Однак, потрібно, зауважити, що захворюваність на кір, має певну циклічність. Так, кожних п’ять років епідеміологи прогнозують ріст захворюваності на цю інфекцію. Тому проведення вакцинації було і є надзвичайно важливим, адже саме щеплення дає гарантію, що в нашій області не повториться така ситуація як на Рівненщині.
Як повідомила головний спеціаліст – педіатр Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Майя Голяк, “таке захворювання як кір відноситься до керованих інфекцій. Кір – це гостре інфекційне захворювання, під час якого хворого лихоманить, у нього вражаються верхні дихальні шляхи і з’являється плямиста висипка на шкірі. Джерелом інфекції є заражена вірусом людина. Передається хвороба повітряно-крапельним шляхом. До кору високосприйнятливі абсолютно всі люди. Якщо людина не хворіла на кір і не щеплена від нього – при зараженні вірусом вона обов’язково захворіє.
- Основна група ризику – діти – акцентувала Майя Володимирівна. - Немовлята перших 3 місяців мають вроджений імунітет. Проте після цього часу імунітет знижується і до восьми місяців зникає. Захворюваність на кір найбільш висока у віці від 2 до 7 років. Тому лище завдяки проведенні імунопрофілактики можна мінімізувати ризик захворіти на кір. Вакцину проти кору в організм людини всього вводять два рази впродовж життя. Вакцинацію проводять, коли дитині дванадцять місяців, а ревакцинацію – у віці шести років.
До слова, за інформацією МОЗ України, однією з причин поширення кору в Україні є завезення його з Європи, де фіксується значний підйом захворюваності.

Довідково
Кір — інфекційна хвороба, спричинена вірусом роду Morbillivirus, яке характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці щік (плями Копліка) і папулезно-плямистим висипом на шкірі.
Причини виникнення - вдихання з повітря найдрібніших крапель слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини.
Симптоми кору: інкубаційний період при кору становить від 7 до 21, рідше 28 днів. Початок захворювання гострий. У хворих з'являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон'юнктивіту. До кінця першого — початку 2-го тижня хвороби на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. При неускладненому перебігу захворювання дітей лікують вдома, дорослих звичайно госпіталізують. Застосовують вітамінотерапію, при приєднанні ускладнень — антибіотики. Ослабленим хворим вводять протикоровий імуноглобулін.
Лікування проти самого висипу немає. Спочатку тіло має покритись висипом повністю (стати однорідною червоною плямою), тоді висип проходитиме. В жодному разі не слід розчісувати висип, щоб не утворились рани. Не можна простуджуватись чи переохолоджуватись під час висипу! Рекомендовано залишатись у ліжку декілька днів, доки не зійде висипка. Категорично не можна мочити та розтирати висип!

Світлана Гуменна,
прес-служба Департаменту охорони здоров’я
Тернопільської обладміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирська область: ...
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ