«Відомі жінки Волині»: Ірина Левчанівська

«Відомі жінки Волині»: Ірина Левчанівська

14.11.13 11:19 0 1164
14 листопада 2013 року о 14.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться вечір-портрет «Берегиня славного роду…», присвячений сторіччю від дня народження краєзнавця, фотолюбителя, кіноаматора Ірини Левчанівської (1913-2013), із циклу «Відомі жінки Волині».

У музейному заході візьмуть участь: Лариса Косаківська, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри хореографії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки; Борис Ревенко, заслужений працівник культури України, головний режисер народної аматорської кіностудії «Волинь» та інші.

Серед колекцій, які зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї, почесне місце займає особистий фонд Ірини Левчанівської. Його експонатами є документи, матеріали про її життя і творчість, передані до музею самою мисткинею. Окремі з них, а саме: рукописи, родинні фотографії, грамоти, книги автора з дарчими написами, два фотоальбоми, які розповідають про історію міста Луцька та ін. будуть представлені на фотодокументальній виставці «Берегиня славного роду…». З матеріалами виставки ознайомить присутніх Лариса Гриб, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею.

Глядачі переглянуть слайд-фільм Ірини Левчанівської, який був удостоєний Гран-прі на кінофестивалі «Моє місто – моє життя» – «Найстрашніший звір» та фільм «Щоб було гарно на землі».

На захід запрошені студенти Волинського технікуму національного університету харчових технологій.

Довідка :

Ірина Олександрівна Левчанівська народилася 17 листопада 1913 року в с. Линів Локачинського району. Її мати – Олена Левчанівська – була першою жінкою-сенаторкою від Волині у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років, батько – Олександр Левчанівський – педагог. Закінчила Луцьку українську гімназію, училася заочно в українській господарській академії в м. Подєбради (Чехословаччина). Після Другої світової війни працювала економістом Луцького маслопрому, з 1960 року – кіоскером в облкниготорзі, військоторзі, облспоживспілці.

І.О. Левчанівська була членом фотоклубу «Промінь» та кіностудії «Волинь». Її роботи відзначені дипломами та нагородами. За фотографіями мисткині можна вивчати історію міста Луцька.

У творчому доробку Ірини Левчанівської – книги: «Далеке і близьке» (2000), «Згадалось мені» (2001), «Сенаторка» (2004), «Ще не забулося» (2006); фотоальбоми: «Луцьк у 50-х роках ХХ століття на світлинах Ірини Левчанівської» (2003), «Мій кольоровий Луцьк» (2004).

І.О. Левчанівська – відомий на Волині краєзнавець, автор багатьох історико-краєзнавчих праць,учасник наукових конференцій.

Волинський краєзнавчий музей

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Депутати-свободівці ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ