Ірина Сех: "В Европі забороняють гідророзрив, бо не дозволяють собі ризикувати безпекою людей"

Ірина Сех: "В Европі забороняють гідророзрив, бо не дозволяють собі ризикувати безпекою людей"

14.11.13 18:02 0 954
В европейських державах забороняють видобування й розвідку сланцевого газу методом гідророзриву, зважаючи на позицію місцевих громад та застереження експертів. У сучасних українських реаліях голос громади не чують. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, міністр екології в Уряді національної альтернативи Ірина Сех, коментуючи повідомлення ЗМІ http://oilprice.com/Energy/Energy-General/Dutch-Town-Gives-Up-on-Fossil-Fuels.html про заборону видобутку сланцевого газу в голландському місті Бокстелі.

"Це голландське місто відмовилося від видобутку під впливом громадськості вольовим рішенням місцевої влади, яке підтримав суд, відкликавши ліцензію компанії, що планувала проводити розвідку. Як не парадоксально, в Нідерландах, на батьківщині відомої енергетичної компанії "Шелл", діє мораторій на видобуток сланцевого газу. До того ж, "Шелл" не цікавиться розробкою надр у Голландії – свої заявки на отримання ліцензії подають невеликі компанії. Спочатку уряд Нідерландів надав дозвіл цим компаніям на видобуток, але згодом проти цього виступили місцеві органи влади екологічні активісті. Міста й райони ухвалили рішення проголосити на своїй території зони вільні від фрекінгу. І уряд прислухався до думки громад, проголосивши дворічний мораторій на видобуток сланцевого газу. Це дуже повчальний приклад для України, де центральна влада діє всупереч позиції місцевих громад", – зазначила Ірина Сех.

За словами свободівки, місцеві громади, зокрема на Львівщині, на території яких планується видобуток сланцевого газу, об'єднують свої зусилля довкола розв'язання цієї проблеми. "Мені відомо, що деякі місцеві ради готують сесії, на яких ухвалюватимуть рішення про заборони видобутку газу методом фрекінгу на своїх територіях. Я розумію, що за сучасних реалій центральна влада навряд чи зважатиме на права місцевого самоврядування, однак українці хочуть продемонструвати, що вони не німі раби, а свідомі громадяни, які почуваються відповідальними за безпеку для довкілля й населення", – наголосила народний депутат.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: "Про роботу ...
Наступна новина: Працівники УДАІ Буковини ...

КОМЕНТАРІ