Олександр Мирний: «Уряд Азарова провалив виконання програми, спрямованої на відмову від імпорту ядерного палива для українських АЕС»

Олександр Мирний: «Уряд Азарова провалив виконання програми, спрямованої на відмову від імпорту ядерного палива для українських АЕС»

14.11.13 15:37 0 1066
Уряд Азарова не зробив жодного дієвого кроку для збільшення енергетичної незалежности України в напрямку диверсифікації джерел постачання й зменшення частки імпорту ядерного палива для українських атомних електростанцій. Фактично, ядерне паливо як купували, так і надалі будуть купувати виключно в Росії, що, вочевидь, абсолютно влаштовує українських можновладців. Але, враховуючи рівень виконання домовленостей між Україною і Росією, це абсолютно не влаштовує Україну як державу. Таку точку зору висловив міністр енергетики Уряду національної альтернативи ВО «Свобода» Олександр Мирний, коментуючи рішення Кабінету Міністрів України від 13 листопада про продовження дії цільової економічної програми «Ядерне паливо України».

Як зауважив Олександр Мирний, за пропозицією Міністерства енергетики та вугільної промисловости Кабінет Міністрів України продовжив дію розрахованої на 2009-2013 роки Програми ще й на наступний, 2014 рік, знизивши водночас цільові показники Програми до рівня вже досягнутих без будь-якого аналізу міри її виконання.

«Чому уряд ухвалює таке дивне, на перший погляд, рішення? Тому, що програму, яка була розрахована на 2009-2013 роки, фактично провалено», – наголосив свободівець.

Нагадаємо, Програмою первинно передбачалося підвищити енергетичну незалежність України шляхом зменшення частки імпорту або ж повної відмови від імпорту ядерного палива для українських атомних електростанцій. З цією метою було заплановано, зокрема, збільшити обсяги виробництва концентрату природного урану, налагодити виробництво цирконієвої губки, трубної заготовки та цирконієвого прокату, а також запустити виробництво тепловидільних збірок.

На фінансування Програми планувалося надати 13,5 млрд. грн., зокрема 4,3 млрд. грн. з державного б’юджету. У підсумку ж її фінансування з державного б’юджету склало фактично лише мізерних 3-4 відсотки від загального плану, а за рахунок коштів підприємств та залучених кредитів – всього лише 5 відсотків.

Як наслідок – виробництво природного урану майже не збільшилося, а цирконієвого виробництва взагалі не існує. Одночасно основні підприємства, які мали би брати участь в Програмі, перебувають або в стані санації (до прикладу, «Цирконій»), або ж взагалі є банкрутами («Дніпропетровський завод прецизійних труб»).

«На жаль, можемо констатувати, що уряд Азарова не зробив нічого для збільшення енергетичної незалежности України й диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС. Фактично, його як купували, так і надалі будуть купувати виключно в Росії, що, вочевидь, абсолютно влаштовує українських можновладців. Але, враховуючи рівень виконання домовленостей між Україною і Росією, це абсолютно не задовольняє національні інтереси української держави», – резюмував Олександр Мирний.

Прес-служба Уряду національної альтернативи
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Делегація міської ради ...

КОМЕНТАРІ