Від діяльності господарських судів значною мірою залежить інвестиційний клімат у країні – Голова вищої ради юстиції

Від діяльності господарських судів значною мірою залежить інвестиційний клімат у країні – Голова вищої ради юстиції

14.11.13 15:50 0 980
У діяльності господарських судів України є проблеми, від вирішення яких залежить економічна ситуація в державі. Про це заявив Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович під час ІV конференції суддів господарських судів України, яка відбувається сьогодні, 14 листопада, у Києві.

За словами Олександра Лавриновича, якщо посилатися виключно на статистичні дані, система господарських судів в Україні виглядає найбільш стабільною та професійною. Зокрема, статистика свідчить про стабільність кадрового складу системи господарських судів та підтверджує професійний рівень суддів цієї системи.

Довідково. За всі роки своєї діяльності Вищою радою юстиції були внесені подання про звільнення за особливих обставин стосовно 206 суддів, із них лише 14 – стосовно суддів господарських судів. Підставами слугували порушення присяги, порушення вимог щодо несумісності посади з діяльністю, забороненою законами України, а також у зв‘язку з набранням законної сили обвинувальним вироком.

Статистика Вищої ради юстиції також свідчить про кадрову стабільність у системі господарських судів. Наприклад, за роки своєї діяльності ВРЮ було прийнято понад 6,5 тис. рішень про внесення Главі Держави подань про призначення суддів вперше, з них лише 16% складали призначення до місцевих господарських судів. З моменту набрання чинності Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у липні 2010 року по теперішній час ВРЮ подала для призначення на адміністративні посади - голів та заступників голів судів - 929 кандидатур, з них на долю господарських судів припало лише 11%.

Разом з тим Голова Вищої ради юстиції наголосив, що у майбутньому системі господарських судів в Україні слід прагнути не кращої статистики у порівнянні з іншими судами, а покращення своєї діяльності як такої.

Найкритичнішими питаннями роботи господарських судів в Україні Голова ВРЮ назвав забезпечення прав власності, захист інвестицій, а також питання договірних стосунків, зокрема кредитних договорів та іпотеки.

У цьому контексті Олександр Лавринович наголосив, що саме господарські суди є значною мірою відповідальними за інвестиційний клімат в державі, а отже, за розвиток економічної ситуації в країні. А тому на них покладаються великі очікування й висуваються високі вимоги щодо професійного, прозорого та якісного розгляду кожної справи.

Голова Вищої ради юстиції наголосив на необхідності підвищувати кваліфікацію суддів, щоб уникати неоднозначного тлумачення норм законодавства, яке сьогодні можна спостерігати в окремих рішеннях господарських судів. Він також підкреслив, що від якісного правового захисту тих, хто вкладає кошти у розвиток держави, залежатиме в майбутньому інвестиційна привабливість та активність інвесторів на користь нашої країни.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Чернівцях пограбували ...

КОМЕНТАРІ