За пропозицією Олега Панькевича Комітет із парламентського співробітництва у Брюсселі закликав ЕС засудити Голодомор як геноцид українського народу

За пропозицією Олега Панькевича Комітет із парламентського співробітництва у Брюсселі закликав ЕС засудити Голодомор як геноцид українського народу

15.11.13 10:58 0 862
14 листопада 2013 року в Брюсселі на засіданні Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Европейським Союзом (КПС) було ухвалено Спільну декларацію, до якої за пропозицією члена КПС, народного депутата України від ВО "Свобода" Олега Панькевича внесено пункт про вшанування пам'яти жертв Голодомору 1932-1933 років.

Як зазначив Олег Панькевич у своєму виступі на засіданні КПС у Брюсселі, саме в дні, коли ухвалюється рішення, що матиме великий вплив на історичне майбутнє України, ми відзначаємо ще одну, дуже важливу, але на жаль, трагічну подію в історії України – 80-ту річницю одного з найбільш жорстоких злочинів у світовій історії, штучного голоду – Голодомору, здійсненого комуністичним режимом на території України в 1932-1933 рр.

"Саме цим злочином можна пояснити багато важливих проблем, які маємо в Україні. Основною метою Голодомору було позбавлення українського народу його ідентичності. Його ж наслідком стало знищення мільйонів людей, страшні демографічні і цивілізаційні втрати. Зруйновано соціяльні основи українського народу, його вікові традиції, духовну культуру та етнічну самобутність.

Трагедія Голодомору в Україні, на жаль, не отримала належної оцінки міжнародної спільноти в 30-х роках ХХ ст. Цю трагедію, а точніше – цілеспрямований геноцид офіційно заперечувала влада СССР протягом багатьох десятиліть. І тому усвідомлення справжніх причин і наслідків Голодомору створить надійне підґрунтя для спільних дій, спрямованих на запобігання подібних злочинів у майбутньому. Хочемо висловити велику подяку за солідарність та підтримку міжнародної спільноти у засуджені Голодомору 1932-1933 рр. Зокрема Республіці Польща, представники якої присутні в цьому залі. Ми також вітаємо Резолюцію Парламентської Асамблеї ОБСЕ від 3 липня 2008 року "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", Резолюцію Европейського парламенту від 23 жовтня 2008 року та резолюцію 1723 (2010 р.) Парламентської асамблеї Ради Европи "Вшанування пам'яти жертв Великого Голоду ( Голодомору) на території колишнього СССР".

Враховуючи відзначення 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років, хочемо закликати країни-члени Европейського Союзу засудити злочинні дії тоталітарного режиму СССР, спрямованого на організацію Голодомору – геноциду українського народу, а також вшанували пам'ять мільйонів українців – жертв Голодомору", – наголосив Олег Панькевич.

В ухваленій КПС Спільній декларації зазначається: "Комітет із парламентського співробітництва з почуттям глибокої скорботи вшановує пам'ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років та закликає країни-члени Европейського Союзу засудити злочинні дії тоталітарного режиму СССР, спрямовані на організацію Голодомору – геноциду українського народу, а також вшанувати пам'ять мільйонів жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, зокрема під час проведення офіційних заходів саміту Східного партнерства 28-29 листопада у Вільнюсі".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Дослідження: Українська ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ