У Тернополі відбудеться виставка «Страчені голодом: невідомий геноцид українців»

У Тернополі відбудеться виставка «Страчені голодом: невідомий геноцид українців»

15.11.13 16:24 0 818
Відкриття виставки «Страчені голодом: невідомий геноцид українців» відбудеться у Тернополі 15 листопада о 12 год. Фотоілюстрації будуть розміщені на літньому майданчику біля пам’ятника Іванові Франку. Виставка у нашому місті триватиме три дні.

За словами куратора заходу Олесі Стасюк, виставка включає 37 постерів і базується, головним чином, на усній історії, яка є досить поширеним методом соціально-гуманітарних досліджень. Її особливістю є підтвердження фактів на основі документальних архівних джерел свідченнями очевидців, що пережили Голодомор 1932-1933 років.

Загалом виставка поділена на чотири тематичні частини. Перша частина називається «Україна до Голодомору» і вона показує, що природного голоду в Україні на початку ХХ ст. навіть теоретично бути не могло і налаштовує глядача на те, що голод 1932-1933 років був штучно створеним. Друга частина виставки називається «Чинники та причини Голодомору». У цьому блоці висвітлюються причини Голодомору: знищення національного духу українців, українського селянина-господаря як класу, утворення колгоспної системи тощо. Крім причин, показано й географію Голодомору. Вона підтверджує той факт, що Голодомор охоплював лише ті території, як були заселені етнічними українцями. Третя частина виставки називається «Механізм здійснення Голодомору». Четверта частина виставки називається «Визнання і сприйняття Голодомору у світі».

Виставка була вперше презентована 27 березня 2007 року в приміщенні Парламенту Європейського Союзу у Брюсселі. За півтора роки існування її мали можливість оглянути глядачі у Женеві, Лондоні, Берліні, Мінську, Вашингтоні. Електронний варіант виставки був переданий кожному посольству України за кордоном задля проведення інформаційних заходів з цієї теми.

Також виставка була презентована представникам дипломатичного корпусу в Україні в жовтні 2007 року під час інформаційного заходу з тематики Голодомору, учасникам Першої міжпарламентської конференції представників депутатських груп дружби парламентів України та країн – членів Європейського Союзу «Міжпарламентський діалог Україна – ЄС» (травень 2008 р.). Виставка «Страчені Голодом: невідомий геноцид українців» була частиною загальноукраїнської виставки «Україна пам’ятає! Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу», що проходила з 20 листопада по 6 грудня 2007 року в Українському Домі (Київ).

На виставка «Страчені голодом: невідомий геноцид українців» існує українською, російською, англійською, французькою німецькою, іспанською, китайською та арабською мовами.

Організатори виставки у Тернополі: Тернопільська міська рада, «Зарваницька ініціатива», історико-меморіальний музей політичних в’язнів. Підготовлена виставка Міжнародним благодійним Фондом «Україна 3000» в рамках програми «Уроки історії».

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині триває ...
Наступна новина: У Львівській ОДА ...

КОМЕНТАРІ