На Тернопіллі підтримка ініціатив свободівців сесією обласної ради – крок до позитивних змін у краї

На Тернопіллі підтримка ініціатив свободівців сесією обласної ради – крок до позитивних змін у краї

15.11.13 12:06 0 767
12 листопада 2013 року на третьому пленарному засіданні Тернопільської обласної ради депутати ухвалили обласну Програму вшанування українців, які постраждали у ХХ столітті внаслідок окупаційних режимів на 2013–2015 роки, а також обласну Програму розвитку і функціонування української мови на 2013–2017 роки. Обидва проекти рішень – ініціатива фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" в Тернопільській облраді.

Виконання зазначених програм дозволить реалізувати низку ініціатив, зокрема провесті заходи вшанування героїв національно-визвольної боротьби українського народу; створити інформаційний центр з питань популяризації героїчного минулого українського народу на базі одного з університетів Тернополя; залучити представників громадськості до різних публічних заходів, присвячених актуальним питанням національно-визвольної боротьби українського народу у ХХ столітті; провесті інтенсивну інформаційну кампанію шляхом публікування у друкованих та електронних ЗМІ матеріалів про боротьбу українського народу за незалежність у минулому столітті, провесті ремонтно-реставраційні роботи щодо відновлення пошкоджених пам'ятників та монументів у місцях поховань, що перебувають на державному обліку як пам'ятки культурної спадщини. Пропонується також ввесті реєстр пам'ятників та пам'ятних знаків провідникам націоналістичного руху в Україні.

Не менш важливим для області є погодження Програми розвитку і функціонування української мови. Варто наголосити, що спроби її ухвалити робилися й раніше. Але тільки тепер нас почули і проголосували.

Утвердження і розвиток державної мови – це стратегічна мета, без реалізації якої неможлива подальша розбудова Української держави. На жаль, на теренах області не ведеться цілеспрямована робота щодо забезпечення належного використання державної мови у різних галузях життя: освіті, культурі, рекламі, різних ЗМІ. Мовний суржик, відсутня естетика спілкування, недотримання правил літературної мови не тільки у побуті, а й на сторінках преси, в теле- і радіоефірах – ці тенденції набирають все більших обертів. Тому основним завданням обласної Програми розвитку і функціонування української мови на 2013–2017 роки є розширення галузі функціонування української мови, забезпечення її всебічного розвитку в області як консолідуючої сили громадянського суспільства.

Серед її основних завдань – розширення функціонування української мови у засобах масової інформації, галузі культури, освіти та науки; підтримка випуску видань державною мовою та наукових розробок, предметом дослідження яких є українська мова, література і культура; розвиток мережі дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів з українською мовою навчання; поліпшення навчально-методичного забезпечення навчальних закладів різних типів з метою вивчення державної мови; стимулювання вивчення української мови учнями, студентами та іншими мешканцями області тощо.

Ухвалення програми – це тільки перший крок. Попереду – втілення задекларованого. Кожен з нас має активно долучитися, аби відновити і належно вшанувати пам'ять наших славетних предків, а також своєю повсякденною діяльністю сприяти створенню належних умов для функціонування та розвитку української мови. Тільки тоді ми зможемо говорити про побудову вільної, незалежної держави на своїй, Богом даній землі!

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ