Редактор «Le Monde»: Журналіст не має бути об’єктивним. Він має бути чесним

Редактор «Le Monde»: Журналіст не має бути об’єктивним. Він має бути чесним

15.11.13 12:17 0 776
Основна задача журналіста – говорити про факти, про те, що відбулося насправді, але також надати максимум деталей і пояснень. Проте журналіст не може бути об’єктивним, оскільки об’єктивність притаманна точним наукам. Він повинен бути чесним.

Таку думку озвучив відомий французький журналіст, один з головних редакторів газети «Le Monde» Ів Аньєс, який завітав 13 листопада до Львова - повідомляє кореспондент .

«Основна задача журналіста – говорити про факти, про те, що відбулося насправді, але також надати максимум деталей, пояснити. Тому що якщо ми просто говоримо про окрему подію, але не пояснюємо, тоді ця інформація є неповною. Якщо крім інформації є пояснення – то це найголовніше, що має надати журналістика», – говорить Ів Аньєс.

За його словами, недолік французької журналістики полягає в тому, що у матеріалі обов’язково має бути коментар журналіста. «Ця особливість французької журналістики йде від самого початку. У XIX–XX ст більшість політиків була журналістами. Тому зараз, як і раніше, у Франції дуже помітний вплив політики на журналізм. Також журналістика свого часу зазнала впливу літератури. Багато французьких письменників, наприклад, Золя,Валлес, були журналістами. Отже, можна сказати, що журналістика у Франції має два підґрунтя: політика і література», – наголошує журналіст.

Водночас він зазначив, що французька преса дуже любить втручатися в приватне життя інших, любить скандали. Більшості французьких журналістів бракує відчуття розмежовування приватного від публічного.

Також Ів Аньєс зазначив, що французи прагнуть точної інформації з сенсом. Якщо журналіст не пояснює читачам, що відбулося, не робить коментарів, то його кар’єра не вдасться.

На думку редактора «Le Monde», відбувається «інтернетна революція». Основна проблема стосується друкованої преси, оскільки Інтернет її змінює. «Проте в історії мас-медіа жодний ЗМІ не скасував попередній: радіо не скасувало друковану пресу, телебачення – не скасувало радіо. Але коли ми говоримо про Інтернет, то він поєднує в собі і радіо, і телебачення,і друк. Немає жодного сумніву в тому, що майбутнє за Інтернетом», – переконаний він.

Але перша основна задача журналіста – подати інформацію. Бути об’єктивним можна в точних науках, а журналіст, перш за все, повинен бути чесними», – підсумував репортер.

Довідка.

Ів Аньєс – один з головних редакторів газети «Le Monde», екс-керівник редакції газети «Ouest-France» («Західна Франція»), директор Центру підготовки і перепідготовки журналістів у Парижі.

Він є автором кількох книг про журналістику та засоби масової інформації: «Підручник із журналістики», який став основною книжкою для підготовки майбутніх фахівців у Франції, «Великий безлад в інформації», «Вони зробили пресу».

З 2006 року Ів Аньєс є президентом Асоціації прообразу Ради преси Франції (APCP).

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Завтра на шести вулицях ...
Наступна новина: Ірина Фаріон: Відповідь ...

КОМЕНТАРІ