Начальник ДПІ у м. Чернівцях Ярослав Городенський: «Податкова політика: від тиску до заохочення - приносить результат»

Начальник ДПІ у м. Чернівцях Ярослав Городенський: «Податкова політика: від тиску до заохочення - приносить результат»

15.11.13 13:46 0 1559
Той факт, що державну податкову інспекцію у м. Чернівцях очолює молодий, енергійний фахівець своєї справи, з яким до того ж цікаво поспілкуватись на будь-які теми суспільно - політичного та економічного життя, жителі обласного центру вже давно оцінили. За словом до кишені не лізе, ерудований. Так говорили про нього одразу, як тільки став на чолі чернівецького податкового відомства. Але кожен думав: побачимо, як там буде…Адже керувати чималим колективом та збирати податки справа не з простих…

І ось пройшло 100 днів від призначення на посаду начальника ДПІ, - можна вже говорити про певні результати, досягнення та перспективи податкового відомства нашого міста.

Ярославе Дориновичу, Чернівці -- це місто високорозвиненого підприємництва у різних галузях економічної діяльності. Як це позначається на обсягах податкових надходжень?

-- Податкова система надзвичайно динамічна і постійно перебуває у процесі реформування, оновлюється і законодавчо, і структурно. Мені завжди імпонувала новизна в усьому, тому із задоволенням зазначаю, що фахівці міської податкової інспекції, яку я очолюю віднедавна, перебувають у постійному пошуку. І спрямований він не лише на те, щоб віднайти нові резерви для оподаткування, а створити умови для того, аби ці резерви повністю розкрилися. Чи є у цій справі позитивні зрушення? Судіть самі. За 10 місяців поточного року до Зведеного бюджету надійшло 809,9 млн. грн., що на 22,3 млн. грн. , або на 2,8 відс. більше, ніж за відповідний період минулого року. До місцевого бюджету цьогоріч надходження склали 450,5 млн. грн., що на 21,4 млн. грн., або на 5,0 відс. більше минулорічних.

Власне, за цими цифрами -- копітка праця і чернівецьких платників, і сумлінна робота всіх працівників інспекції.



Розкажіть, про своїх найкращих платників податків, адже вони є основними дійовими особами у формуванні бюджетів усіх рівнів

Мені завжди приємно відзначити ті підприємства, керівники і колективи яких сумлінно виконують податкові зобов'язання.

Лідирують у сплаті податків до державного бюджету: ПАТ „Чернівціобленерго”, ТОВ „Рома”, звичайно ТОВ „Машзавод”, який на сьогодні є одним з найбільших в Україні та СНД виробників обладнання для переробки, транспортування, зберігання та синтезу нафти, газу та конденсату, енергетичного обладнання, устаткування для переробки с/г продукції, виноробства, хімічної промисловості..

Важливу роль у наповненні державного та місцевого бюджетів відіграє КП «МТК «Калинівський ринок» - який є одним із чотирьох найпотужніших ринків в Україні. Підприємство дає роботу понад 20-ти тисячам людей.



Начальник інспекції повинен визначати пріоритетні завдання, які сприятимуть оптимізації роботи працівників і поліпшенню рівня обслуговування платників податків. Якими були Ваші перші кроки на цьому шляху?

-- Створення принципово нової системи адміністрування податків, в якій ключовою фігурою стане платник, -- наше першочергове завдання.

Якщо відверто, довелося оперативно вирішувати ряд організаційних питань: кадрові призначення, зумовлені зміною структури; організація роботи по адмініструванню єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, щоб процес передачі функцій єдиного внеску пройшов максимально комфортно для платників. Для цього було проведено всі необхідні технічні приготування, налагоджено оперативний обмін інформацією з Пенсійним фондом та фондами соціального страхування, створено робочі місця для прийняття звітності з єдиного внеску.

З перших днів було вирішено ряд господарських питань: приведено в належний вигляд кабінети інспекції, налагоджено відеоспостереження з метою контролю за діяльністю працівників Центру обслуговування платників та для забезпечення порядку. Хочу підкреслити, що в режимі on-line, я щоденно можу контролювати робочий процес, а це важливо, адже Центр обслуговування - обличчя інспекції.



У зв'язку з цим, не можу не запитати про долю «Програми покращення умов надання адміністративних послуг та підвищення їх якості в Центрі обслуговування платників податків при державній податковій інспекції у м. Чернівцях на 2013-2014 р.р.»

Дуже доречне запитання, адже незабаром у міській раді відбудеться засідання робочої групи саме з питань виконання цієї Програми. Я вважаю, що забезпечити якісний сервіс для чернівецького бізнесу - спільне прагнення як наше, так і органів місцевого самоврядування. Ми просто не маємо морального права пригальмувати на півдорозі. Платники податків нашого міста гідні того, що отримувати якісні послуги у комфортних умовах та у зручний для себе час і спосіб.



Яких змін останнім часом зазнали методи роботи, спрямовані на виявлення порушень у сфері трудового законодавства? Що робиться для припинення такого явища як зарплата «у конвертах»?

Сьогодні перед податковою інспекцією міста Чернівців стоїть багато важливих завдань, направлених на поповнення бюджетів всіх рівнів. Одним із таких завдань є легалізація найманої праці, адже зарплата «в конвертах» - це проблема не лише Міндоходів, а й інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Робота в даному напрямку у податківців, насамперед, базується на налагодженні партнерських відносин з платниками податків. Цьогоріч чернівецькі податківці провели 347 співбесід з керівниками підприємств та приватними підприємцями.

До тих платників, які не бажають добросовісно виконувати свої зобо»язання перед працівниками, Міндоходівці використовують інші методи. Так, цього року працівниками ДПІ у м. Чернівцях було проведено 67 документальних перевірок юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з питань правильності утримання, повноти і своєчасності перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати робітників, за результатами яких донараховано понад 2,6 млн. грн. податку.

Податківці повинні бути непомітними для сумлінних платників (адже якісний сервіс -- завжди ненав'язливий) та постійно нагадувати про себе тим, хто не хоче сплачувати податки. Для порушників застосовуємо всі засоби, щоб у них зникло навіть бажання порушувати закон.



Чи вдається уникати помилок при оцінках тих чи інших порушень податкового законодавства, адже ця проблема, здається, є досить актуальною?

Кажуть: хто не працює, той не помиляється. Бувають помилки і в нас, хоча і намагаємося, аби їх було якомога менше. Однак, останнім часом ми програємо дедалі менше справ у судах, а це означає, що рівень професіоналізму податкових ревізорів зростає.

Протягом десяти місяців поточного року чернівецькі податківці направили до судів 355 позовних заяв на загальну суму понад 54,3 млн. грн. З них на користь ДПІ у м. Чернівцях вирішено 304 справи (з урахуванням залишку минулих років) - 85,6 % від загальної кількості, розглянутих справ.

Ми зуміли відсудити на користь бюджету більше 52,5 млн. грн., що становить майже 97% від загальної суми розглянутих позовів. Минулорічний показник ця сума перевищує на 12,6 млн. грн. Крім того, впродовж 10-ти місяців цього року судами задоволено 85 позовів міндоходівців про стягнення заборгованості перед бюджетом за рахунок майна боржників на суму 34,8 млн. грн.

Певні наші успіхи зовсім не означають, що у міській податковій немає проблем. Вони є зараз, в подальшому їх менше не стане. Але головне, я вважаю, наше завдання - бути готовими до потенційних викликів та вживати ефективних заходів для забезпечення виконання наших функцій. А ставлячи інтереси держави на чільне місце, ми завжди будемо на правильному шляху.





Розмову вела

начальник інформаційно-комунікаційного відділу Наталія Бальон


Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Джазовий фестиваль «Jazz ...
Наступна новина: При Головному управлінні ...

КОМЕНТАРІ