В Україні введено в експлуатацію оновлену НСМЕП на базі відкритих міжнародних стандартів

В Україні введено в експлуатацію оновлену НСМЕП на базі відкритих міжнародних стандартів

15.11.13 12:46 0 1332
Одним із основних напрямів реалізації Стратегічної програми розвитку безготівкових платежів в Україні на 2012 – 2014 роки є удосконалення Національної системи масових електронних платежів (далі – НСМЕП).
"Керуючися завданнями цієї програми Національний банк України модернізував державну платіжну систему на базі відкритих міжнародних стандартів та запровадив Центральний маршрутизатор та розрахунково-кліринговий центр, який є технологічною платформою для оброблення міжбанківських карткових операцій. Він має забезпечити здійснення розрахунків з платіжними картками національної карткової системи в середині країни. Адже за статистикою 93% від усіх операцій з картками українських банків складають локальні операції", – повідомив під час прес-конференції Голова Національного банку України Ігор Соркін.
Черговий крок Національного банку України в напряму модернізації державної платіжної системи зменшуватиме тіньовий сектор економіки та знижуватиме витрати на підтримку готівкового обігу. "Найголовніше – це економічна безпека держави. Для користувачів ця система стане більш захищеною, зручною та економічною", – резюмував Ігор Соркін.
Послуги Центрального маршрутизатора та розрахунково-клірингового центру будуть запропоновані всім банкам – учасникам НСМЕП.
Технологія оновленої національної карткової системи дасть змогу оптимізувати державну політику в соціальній сфері. Стане можливим запровадити ідентифікацію особи в соціальній сфері, забезпечити адресність надання соціальної допомоги та використовувати картку як платіжний засіб.
Національний банк України демонструє послідовну політику щодо розвитку безготівкових платежів з використанням карткових та інших платіжних технологій. За три квартали 2013 року частка безготівкових платежів зросла порівняно з 2011 роком майже удвічі і становить 16,7%.

Довідково:
Сьогодні учасниками НСМЕП є 59 банків, що становить 42% від банків – учасників платіжних систем, та Українське державне підприємство поштового зв’язку "Укрпошта". Ще чотири банки оформляють вступ до системи. Повний перелік учасників НСМЕП є в публічному доступі на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Податкові рейси ...
Наступна новина: Щомісяця мешканці ...

КОМЕНТАРІ