Суд виніс безпрецедентний вирок: свободівець має сплатити 50 тисяч гривень за допис у соцмережах

Суд виніс безпрецедентний вирок: свободівець має сплатити 50 тисяч гривень за допис у соцмережах

15.11.13 17:20 0 835
15 листопада 2013 року Подільський райсуд Києва розглянув позов «регіоналки» Інни Богословської до активіста ВО «Свобода» Олександра Аронця через його допис у соціяльних мережах «Фейсбук» та «Твіттер». Суд частково задовольнив позов депутатки від Партії регіонів, зобов’язавши націоналіста сплатити 50 тисяч гривень за буцімто завдану їй моральну шкоду та видалити відповідні записи в себе на сторінках. Аргументацією сторони обвинувачення стали тези про те, що мовляв у Богословської «були глибокі душевні переживання» – навіть не змогла піти на програму «Шустер LIVE».

Слід зауважити, що рішення суду стосовно націоналіста є безпрецедентним випадком обмеження свободи слова в Україні. Це фактично перший вирок у державі, коли громадянина притягують до відповідальности за дописи в соціяльних мережах.

«Навіть за часів Кучми журналісти мали право критикувати будь-кого. Проте нині за будь-яку критику влади кожного можуть переслідувати, ухвалювати абсурдні вироки суду, присуджувати виплату компенсацій. Однак це не зупинить нас. Ми й надалі будемо говорити правду про свавілля режиму та його дії на знищення держави», – наголосив народний депутат-свободівець Юрій Сиротюк, коментуючи вирок суду.

Під час засідання біля суду тривала акція свободівців, які прийшли підтримати побратима. Активісти вимагали справедливого рішення стосовно Олександра Аронця. На акцію активісти також принесли каструлі, скандуючи: «Кастрюлькіна!» Дзвін каструль було чутно і в залі суду. Можливо, саме це вплинуло на суддю, адже вона все ж таки оцінила моральні збитки не у 250 тисяч гривень, як того вимагала Богословська, а у п’ять разів меншу суму. Варто зазначити, що справу свободівця розглядала особисто голова Подільського райсуду Г. Супрун.

Сторона захисту буде подавати апеляцію на це зухвале рішення суду, яке не має фактично жодного юридичного підґрунтя.

Світлини з пікетування суду: http://goo.gl/tbeuzK

Нагадаємо, що Богословській не сподобався допис Олександра Аронця у соціяльних мережах "Фейсбук" та "Твіттер" про те, що під час однієї із сутичок у Верховній Раді вона вкрала натільний хрестик у народного депутата України Олега Гелевея. Відтак вона вимагала стягнення зі свободівця 250 тисяч гривень, а також спростування начебто недостовірної інформації, що, на її думку, міститься в дописі націоналіста. Докладніше: http://www.svoboda.kiev.ua/diyalnist/novyny/041598/

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Понад 4 тисячі людей уже ...
Наступна новина: Шановні працівники радіо, ...

КОМЕНТАРІ