Про ЄСВ і єдиний податок – на «гарячій» лінії

Про ЄСВ і єдиний податок – на «гарячій» лінії

15.11.13 20:41 0 949
Під час проведення Дня Гусятинського району, ініційованого у листопаді Головним управлінням Міндоходів у Тернопільській області, у Гусятинській об’єднаній ДПІ відбулася «гаряча» лінія. На запитання платників відповідав заступник начальника ГУ Міндоходів області Олександр Конончук. Пропонуємо найактуальніші запитання та відповіді на них.
Підкажіть, чи потрібно подавати звіт по ЄСВ юрособі, яка тимчасово не здійснює діяльність, не нараховує та не виплачує заробітну плату?
Теоретично ні, а от на практиці давайте проаналізуємо таку ситуацію. Так чи інакше, але навіть за умови, що підприємство тимчасово не здійснює діяльність, хтось це має відображати у звітності, подавати її (навіть з нульовими показниками) у відповідні органи. А отже, людина, яка це буде робити, мала би отримати відповідно і зарплату чи її частину. Тож у цьому випадку «спрацьовує» п. 3.1. Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 року № 454. Тобто, страхувальники, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФО - підприємцем, якщо виконувані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у частині подання звіту за таких осіб зобов'язані формувати та подавати до органів доходів і зборів звіт протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду.
Доброго дня! Я підприємець на єдиному податку першої групи. Підкажіть, чи можу я скористатися правом на відпустку і відповідно не платити єдиний податок, якщо я цього року був два місяці на лікарняному?
Так, можете. Адже платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Ця норма передбачена пунктом 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України.
Роз’ясніть, будь ласка, чи можу я як підприємець, який не має найманих осіб, перейти на спрощену систему оподаткування, якщо у мене обсяг реалізації перевищує п’ять мільйонів гривень?
Так, тому що ви підпадаєте під критерії, які дають змогу фізичним особам – підприємцям п'ятої групи, перебувати на єдиному податку. Адже ви відповідно п.5 пп. 291.4 Податкового кодексу протягом календарного року не використовували працю найманих осіб і ваш обсяг доходу не перевищував 20 млн гривень.
Олександре Володимировичу, доброго дня! Скажіть, чи можу я як фізична особа укласти договір добровільної сплати єдиного соціального внеску терміном менше року?
На жаль, ні. Орган доходів і зборів відповідно до п. 5.4. Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 № 455, відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у разі, якщо особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню з того ж виду страхування, який нею обрано для добровільної участі; не відповідає вимогам, визначеним у підпунктах 1-4 пункту 5.1 розділу V «Добровільна сплата єдиного внеску» цієї Інструкції; подала неповні або недостовірні відомості; раніше уклала договір про добровільну участь, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені договором умови або (зауважте, це стосується якраз вашого випадку) бажає укласти договір на строк менше одного року. В інших випадках ми не відмовляємо в укладенні договору про добровільну участь.


Інформаційно-комунікаційний відділ
Головного управління Міндоходів
у Тернопільській області

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківські ...
Наступна новина: Нові книги обліку доходів і ...

КОМЕНТАРІ