Знайомство зі службою: Державна автомобільна інспекція

Знайомство зі службою: Державна автомобільна інспекція

16.11.13 09:32 0 1112
Про роботу працівників Державтоінспекції, аварійно-небезпечні ділянки доріг в Івано-Франківській області та проблеми прикарпатців на дорогах розповів начальник обласного управління ДАІ майор міліції Ярослав Ковальчук.

Ярославе Ігоровичу, давайте розпочнемо з основного. Коли мова йде про ДАІ, для звичайних громадян асоціації насамперед будуть з інспекторами дорожньо-патрульної служби. Скільки обслуговуєте маршрутів патрулювання?

Щоденно обслуговується близько 40 маршрутів, а протягом доби в середньому на патрулювання заступає 125 інспекторів. Йдеться не тільки про особовий склад роти дорожньо-патрульної служби, а й працівників міськрайонних відділів ДАІ, підрозділу із забезпечення супроводження. В залежності від стану аварійності маршрути патрулювання переглядаються і в разі потреби можуть створюватися додаткові.

Скільки працівників забезпечують правопорядок на вулицях Івано-Франківська?

Місто обслуговує відділ ДАІ та взвод дорожньо-патрульної служби, який налічує 21 працівника. Вони здійснюють патрулювання міста, виїжджають для оформлення дорожньо-транспортних пригод. У першу зміну заступають на службу три екіпажі, а в другу – два.

Наряди працюють по визначених маршрутах?

Згідно єдиної дислокації, в кожного наряду, який заступає на службу, є маршрут патрулювання, який передбачений маршрутною карткою патрулювання. До прикладу, якщо взяти Івано-Франківськ, то один із маршрутів охоплює мікрорайон заводу «Позитрон», інший – мікрорайон «Пасічна».

Що це за картки патрулювання?

Під час інструктажу командир взводу розписує наряди і, з урахуванням ситуації, яка є в місті чи області, здійснюється розстановка сил та засобів у відповідності до того, де необхідно забезпечити безпеку дорожнього руху. Тобто, якщо ми бачимо, що ДТП частіше трапляються у вечірній час, то стараємось більше нарядів виділити на цей період доби.

На яких вулицях в Івано-Франківську найчастіше працюють наряди ДПС? Можливо, вони є найбільш небезпечними, або там найчастіше порушують правила дорожнього руху?

Першочергове завдання ДАІ – це забезпечення безпеки руху транспортних засобів і пішоходів. У першу чергу, ми повинні забезпечити безперешкодний проїзд, особливо в ранковий та вечірній час, тому акцентуємо увагу на несенні служби в тих місцях, де найбільш імовірніше може статися ДТП, тобто в місцях концентрації дорожньо-транспортних пригод, або в місцях, де, скажімо, буває утруднено роз’їзд транспортних засобів.

Назвіть, будь ласка, місця найбільшої концентрації ДТП в Івано-Франківську?

Я можу назвати три головних ділянки, які вважаються найбільш проблемними: це ділянка по вулиці Івасюка від будинку №42 до будинку №28, перехрестя вулиць Незалежності-Хриплинської-Трускавецької – з’їзд шляхопроводу, і третя – перехрестя вулиць Галицької-Пулюя.

Чому аварії стаються зазвичай у цих місцях?

Основними причинами ДТП, не лише на вказаних ділянках, але і по всій області, є порушення правил маневрування, перевищення безпечної швидкості руху та недотримання дистанції. Досить часто водії плутають безпечну швидкість із перевищенням швидкості, але ж це зовсім різні речі! В Правилах дорожнього руху чітко вказується, що водій, відповідно до дорожньої обстановки, повинен вибирати безпечну швидкість руху. В одній ситуації це може бути 40 кілометрів за годину, а в іншій – і п’ять. Отже неправильно обрана швидкість є суто людським фактором. Кожен водій повинен оцінювати ситуацію і розуміти, що він керує транспортним засобом, який є джерелом підвищеної небезпеки, тому, крім свого життя, він ще може наразити на небезпеку інших учасників дорожнього руху.

В осінній період сутінки настають швидше. Робочий час закінчується, коли надворі вже темно. Якщо вулиці недостатньо освітлені, пішохода побачити дуже важко, бо люди носять в основному неяскравий одяг. Тому ДТП за участю пішоходів становлять третю частину від усіх зареєстрованих, і це є досить багато.

Ярославе Ігоровичу, а який відсоток вини пішоходів? І яка взагалі ситуація із дорожньо-транспортними пригодами в нашій області?

З початку поточного року сталося 93 ДТП за участю пішоходів, кожна третя – з їх вини. А взагалі, якщо поглянути на статистику, то кількість аварій у нас зменшилась на 11 відсотків. За темпами їх зниження Прикарпаття посідає третє місце в Україні. Щодо кількості ДТП, у яких загинули особи, то, порівняно з минулим роком, їх стало менше майже на половину. За цим показником ми другі в державі. Хочу ще навести таку цифру, яка характеризує роботу Державтоінспекції: з початку року працівниками ДАІ виявлено 4144 водія, які керували транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Тобто наші працівники відсторонили від керма стільки потенційних учасників аварій.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі голова ...
Наступна новина: ВАСИЛЬ КОСТІВ: "2013-й ...

КОМЕНТАРІ